Alimentele pe care să nu le consumi în Postul Crăciunului. Sfatul vital al Mihaelei Bilic

de: Bișinicu Andreea
02 11. 2022

Pentru că a rămas mai puțin de 2 săptămâni până când va începe Postul Crăciunului, nutriționistul Mihaela Bilic a stabilit o listă cu alimente pe care românii nu au voie să le consume înainte de venirea sărbătorilor de iarnă. Ce sfaturi esențiale acordă specialistul.

Ce alimente nu trebuie consumate în Postul Crăciunului

Cu doar câteva zile înainte de începerea Postului Crăciunului, Mihaela Bilic le oferă românilor câteva sfaturi ajutătoare cu privire la alimentele pe care le pot consuma, precum și cele care sunt interzise în perioada dinaintea sărbătorilor de iarnă.

Specialistul susține că oamenii trebuie să evite produsele de patiserie, excesul de zahăr și grăsimi, precum și alimentele care îți pot crea senzația de apăsare, mâncăruri bogate în grăsimi și calorii.

„Post înseamnă să renunți la mâncare pentru o perioadă de timp, din motive diferite și cu reguli diverse: postul terapeutic, postul detox, postul religios etc.

Văzut ca o pauză de la plăcerile vieții, ca o metodă de tratament a diverselor boli sau ca un exercițiu de penitență, postul a fost din cele mai vechi timpuri un instrument de autovindecare și autoeducare.

Prin eliminarea produselor de origine animală și diminuarea drastică a cantității de alimente consumate, postul este o metodă de a curăța organismul, îi dă posibilitatea să se regenereze, să se echilibreze, să se repare, să se odihnească.

Mâncatul excesiv: principiul de bază al postului alimentar este să nu fii sătul, să mănânci cât să supraviețuiești; obiectivul nu este să te îndopi cu produsele permise (“de dulce”), ci să experimentezi senzația de foame.”, a declarat Mihaela Bilic pe rețelele sociale.

Citește și Alimentele care sunt un real pericol pentru români. Mare atenție când le cumpărați din magazine

„Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este ambalat!”

De asemenea, Mihaela Bilic recomandă să evităm prea multă sare în mâncare, precum și alimentele de calitate îndoielnică. Deși zahărul nu este interzis în post, nutriționistul susține că nu trebuie să facem exces de dulciuri.

Consumul de produse ultraprocesate, de proastă calitate: ca să fie benefic pentru sănătate, în post trebuie consumate alimente cât mai simplu preparate, cât mai puțin procesate.

Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este ambalat, bogat în soia și grăsimi vegetale; încercați să gătiți mâncăruri simple, din ingrediente proaspete (ciorbe, ghiveci de legume)

Excesul de dulciuri: postul religios nu interzice zahărul, deși este principalul vinovat pentru creșterea stresului oxidativ din organism. Există o mulțime de dulciuri de post care nu hrănesc celulele, ci mai degrabă le „ruginesc”.

Excesul de sare și de grăsime prezent în alimentele procesate, care solicită metabolismul și mecanismele de detoxifiere. Atenție, în postul religios strict se limitează inclusiv consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește.”, susține nutriționistul.