Alimentele pe care să nu le bagi niciodată la cuptorul cu microunde. Faci greşeala asta zilnic, din păcate
Cuptorul cu microunde este cea mai simplă metodă pentru a încălzi mâncarea și chiar pentru a găti anumite preparate. Se pare, însă, că unele alimente chiar nu ar trebui încălzite la microunde, iar explicația a fost oferită de un specialist. Află la ce riscuri te supui și de ce nu trebuie să mai folosești acest electrocasnic.
Nu încălzi niciodată la microunde aceste alimente
Unele alimente nu ar trebui încălzite, sub nicio formă, la microunde. Conform nutriționistului australian Kim Lindsay, odată puse în cuptor, acestea pot deveni cancerigene și otrăvitoare, iar consumul lor poate fi fatal.
Printre cele mai cunoscute sunt ouăle, cartofii și spanacul. Este o realitate că spanacul conține nitrați, iar când aceștia sunt încălziți și interacționează cu bacteriile prezente în gură, pot deveni nitriți cu potențial cancerigen.
În general, nu e bine să punem salata, indiferent de felul ei, la microunde. Referitor la ouă, reîncălzirea acestora poate duce la dezvoltarea bacteriilor de salmonella, care pot provoca otrăviri severe, conform specialistului.
Nu încălzi alimente închise ermetic sau cu coajă rigidă. Asigură-te că aburul poate să scape în mod corespunzător din alimente, pentru a evita riscul de explozii. Mai multe detalii despre alimentele care ar trebui încălzite doar pe aragaz AICI.
Pericolul din cuptorul cu microunde
De asemenea, persoanele cu alergii alimentare trebuie să fie atente la posibila contaminare a alimentelor în cuptorul cu microunde, deoarece particulele de alimente pot rămâne în interior și pot afecta alte alimente gătite în viitor.
Utilizarea recipientelor sau ambalajelor inadecvate poate duce la incendii în cuptorul cu microunde. Metalele sau materialele inflamabile, cum ar fi folia de aluminiu, nu trebuie niciodată introduse în cuptorul cu microunde, deoarece acestea pot provoca scântei și incendii.
Evită încălzirea alimentelor în ambalaje de plastic sau cu folie de aluminiu. Optează pentru vase de sticlă sau ceramică, care sunt sigure pentru cuptorul cu microunde. Când încălzești lichide, utilizează un recipient adecvat și adaugă un obiect neporos în interior. Acest lucru va ajuta la evitarea supraîncălzirii și a exploziilor.
Nu lăsa cuptorul nesupravegheat atunci când funcționează. Monitorizează alimentele pe parcursul încălzirii și asigură-te că nu apar probleme.
Încălzirea alimentelor în containere sau ambalaje de plastic poate fi periculoasă, deoarece anumite substanțe chimice pot migra din plastic în alimente în timpul expunerii la microunde. Aceste substanțe pot fi nocive pentru sănătate și pot afecta, în special, sistemul hormonal.