Alimentele pe care nu trebuie să le mănânci dacă iei pastile. Nu te pune în pericol

Alimentele pe care nu trebuie să le mănânci dacă iei pastile. Nu te pune în pericol

Deşi nu te-ai fi gândit vreodată, există o mare legătură între ceea ce mănânci şi medicamentele prescrise de medic. Pentru a nu te pune în pericol, este important să afli despre alimentele care nu trebuie să le consumi dacă iei aceste pastile.

Alimentele de care să te fereşti când iei pastille

Medicii atrag atenţia asupra unui lucru mai puţin cunoscut de români. Este vorba despre interacţiunile dintre alimentele consumate şi medicamentele prescrise de doctor. Se pare că există combinaţii care pot provoca reacţii adverse destul de grave. Nutriţionistul Lygia Alexandrescu îţi spune la ce trebuie să fii atent atunci când iei pastile.

Conform studiilor, cantităţi mari de legume cu frunze verzi (spanac, salată verde, broccoli, sparanghel) pot anula efectele heparinei şi warfarinei, acestea fiind medicamente care previn coagularea sângelui. Se pare că vitamina K din aceste legume favorizează tocmai formarea acestor cheguri.

O altă combinaţie total nepotrivită este cea dintre lapte şi antibiotice. Calciul, magneziul şi cazeina din lapte afectează procesarea medicamentelor precum tetraciclina sau ciprofloxacina. Sucul de grepfruit este şi el un aliment de care trebuie să ne ferim atunci când suntem sub tratament. Motivul?! Acesta interacţionează cu peste 50 de medicamente pentru controlul colesterolului, unele medicamente psihiatrice, estrogeni, contraceptive orale și multe alte pastile pentru alergii, conform Antena3.ro.

Dacă obişnuieşti să bei ceai de sunătoare şi iei şi pilule contraceptive, atunci ar trebui să ai mare grijă pentru că există riscul unei sarcini nedorite. Specialiştii susţin că sunătoarea scade eficienţa pentru mai bine dintre jumătate din medicamentele consumate frecvent.

Alimentele pe care nu trebuie să le mănânci dacă iei pastile. Nu te pune în pericol
Alimentele pe care nu trebuie să le mănânci dacă iei pastile. Nu te pune în pericol

Roşiile = dureri de cap şi probleme gastrice

Roşiile sunt iubite de toată lumea, însă puţini sunt cei care au habar că pot fi periculoase. Acestea conţin cantităţi mici de solanină (substanţa toxică), care poate declanşa dureri de cap, dar şi probleme cu stomacul. Aşadar, dacă eşti sub tratament pentru afecţiuni gastrice sau migrene, evită să consumi tomate!

Alcoolul trebuie şi el evitat de persoanele care suferă de diabet. Cum insulina, antidiabeticele şi alcoolul au ca efect scăderea glicemiei persoanelor cu diabet, această combinaţie poate duce la hipoglicemie severă.

În cazul în care iei antidepresive, fereşte-te de brânzeturile brie, Roquefort sau Cheddar, dar şi de varză murată, pepperoni sau avocado. Aceasta combinaţie poate provoca o creştere mare a tensiunii.

Nu este recomandat să consumi des soia, castane şi multe fibre atunci când iei tratament cu levotiroxină (hipotiroidism) pentru că acestea interacţionează cu medicamentul şi îi scad eficienţa.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI