Alimentele pe care le poți mânca după expirare. Greșeala fatală făcută de români: toți le aruncă imediat

Alimentele pe care le poți mânca după expirare. Greșeala fatală făcută de români: toți le aruncă imediat
Alimentele pe care le poti manca dupa expirare

Știai că există anumite alimente pe care le poți consuma fără probleme chiar și după ce a expirat termenul de valabilitate scris pe etichetă, fără să existe pericolul de a te îmbolnăvi de stomac? Greșeala fatală făcută de români: toți le aruncă imediat. Care sunt alimentele care rezistă mult mai mult.

Care sunt alimentele pe care le poți mânca după expirare

Sigur ți s-a întâmplat și ție, măcar o dată până acum, să uiți de anumite alimente desfăcute/începute prin cămară sau frigider și atunci când ți-ai amintit de ele ai realizat cu stupoare că trecuse termenul de valabilitate. Ei bine, cercetătorii spun că există anumite alimente pe care le putem consuma chiar și după ce expiră.

Studiile arată că românii aruncă o cantitate foarte mare de mâncare pe lună, iar unul dintre motivele pentru care se întâmplă acest lucru ar fi faptul că oamenii interpretează greșit termenul de valabilitate al produselor. Printre produsele care se pot mânca și după termenul de valabilitate se numără cerealele, ouăle, lactatele, pastele, iaurtul, parmezanul și produsele congelate.

„Producătorul nu poate garanta calitatea sau prospeţimea produsului după această dată, iar substanţele nutritive enumerate în caseta cu informaţii nutriţionale pot să nu mai fie conforme cu realitatea, dar asta nu înseamnă neapărat că face rău.şi s-ar putea să aibă chiar un gust neschimbat”, a declarat Robert Brackett, expert în ştiinţele alimentare, citat de clickpentrufemei.ro.

Ouă, iaurt și alte lactate

Ouăle, iaurtul și majoritatea lactatelor se verifică cel mai simplu, după ce a fost depășită perioada de expirare. Tot ce trebuie să faci este să verifici dacă au un miros neobișnuit. În principiu lactatele rezistă și după ce au fost expirate, atâta timp cât au fost ținute la frigider.

Alimentele pe care le poți mânca după expirare. Parmezan

Parmezanul este brânza care rezistă cel mai mult după ce expiră termenul de valabilitate. Aceasta poate fi consumată și la câțiva ani de la cumpărare, fără să îți provoace probleme.

Paste și cereale

Cerealele uscate se pot consuma și după ce termenul de valabilitate de pe etichetă a expirat, însă s-ar putea ca mirosul și gustul acestora să fie puțin modificate, din cauza oxidării grăsimilor nesaturate.

Cât privește consumul de paste, acestea pot fi mâncate și după câțiva ani de la desfacerea unui pachet. Atenție mare, însă, unde le depozitați. Evitați să țineți pastele în condiții de umiditate deoarece acestea pot mucegăi.

Alimentele pe care le poți mânca după expirare. Produse congelate

Nu este niciun secret că produsele congelate rezistă mult mai mult datorită faptului că sunt ținute în condiții optime, la temperaturi scăzute în congelator. În cazul în care frigiderul se strică este recomandat să decongelezi și să prepari alimentele, pentru a nu le arunca.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI