Alimentele pe care le consumă cei mai longevivi oameni din lume. Ce obiceiuri au
Alimentația este un criteriu extrem de important pe care trebuie să-l respectăm dacă vrem să avem o viață lungă și sănătoasă. Se spune că alimentația este cheia tinereții, lucru confirmat de oamenii în vârstă, care au obiceiuri alimentare stricte și sănătoase.
Obiceiuri alimentare sănătoase
O alimentație sănătoasă este cel mai bun medicament, iar fructele și legumele pe care le consumăm zi de zi pot funcționa mult mai bine față de un medicament. Un sondaj efectuat de cercetătorii de la „Blue Zone” arată ce alimente consumă cei mai longevivi oameni din lume.
Potrivit acestui studiu, persoanele care trăiesc cei mai mulți ani sunt din Japonia, Costa Rica, California, Italia și Grecia. Aceste zone sunt denumite „zone albastre”, iar oamenii de aici au o alimentație aparte.
- Mic dejunul este extrem de important, iar cina este foarte săracă în calorii
Odată cu lăsarea serii, cei învârstă consumă din ce în ce mai puține calorii. Aceștia mănâncă mai mult la începutul zilei, pentru a avea mai multă energie, iar la final consumă puține alimente. De asemenea, dacă mănânci prea mult înainte de culcare, somnul nu va mai fi la fel de odihnitor.
- Fasolea este un alimentat pe care îl consumă foarte des
Centenarii consumă foarte multă fasole albă, fasole neagră și fasole roșie, mult mai des decât orice alt aliment. Pe lângă fasole, din meniul lor lipsește rar lintea și soia.
Ce trebuie să mănânci pentru o viață longevivă
- Puțină carne și multe legume
În ziua de astăzi, carnea este unul dintre cele mai consumate alimente. În mod surprinzător, centenarii consumă foarte puțină carne. Majoritatea consumă carne de doar cinci ori pe lună, iar tipul principal de carne este cel de porc.
- Principiul 80% sau „hara hachi bu”
„Hara hachi bu” este un termen din cultura japoneză care înseamnă „mănâncă până când ești sătul în proporție de 80%”. Principiul este unul foarte folosit de către centenari ca o modalitate de a-și controla poftele și nu a mânca mai mult decât este nevoie.
Studiile arată că cei care respectă acest principiu japonez au o speranță de viață mai îndelungată și prezintă o rată scăzută de îmbolnăvire. De asemenea, nu sunt predispuse la creșterea în greutatea.
- Porții de mâncare cât mai mici
Dimensiunea porției este o altă regulă respectată la fiecare masă de centenari. Fiecare porție pe care aceștia o servesc nu depășesc 150 – 200 de grame.