Alimentele pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te răcoresc rapid

de: Daoud Andra
11 07. 2024

Temperaturile ridicate de afară înseamnă un stres pentru organism, care are nevoie de mai multă hidratare. Atunci când este cald afară și pierdem apă prin transpirație, putem apela inclusiv la anumite alimente care ne răcoresc și ne ajută să ne menținem hidratați.

Ce se mănânci pe timp de caniculă

Temperaturile ridicate vin la pachet cu multe provocări pentru oameni, indiferent de vârstă. Canicula este mai greu de suportat pentru persoanele în vârstă, pentru bolnavii cronici, dar și pentru copii, motiv pentru care în aceste zile călduroase este bine să fim mai atenți la câteva aspecte, inclusiv la alimentație.

Pentru a face față mai ușor caniculei, specialiștii recomandă să consumăm o cantitate suficientă de lichide. Apa și ceaiul neîndulcit sunt cele mai bune variante pentru a ne hidrata pe timp de caniculă. De asemenea, putem bea limonadă și sucuri de fructe, însă nu trebuie să exagerăm cu cantitățile, deoarece acestea conțin mult zahăr.

În ceea ce pricește alimentația, experții în nutriție recomandă ca, în zilele călduroase, să creștem aportul de fructe și legume proaspete. Acestea conțin multă apă și contribuie la hidratare. Dintre fructe, pepenele are cel mai mare procent de apă, iar dintre legume, castravetele și varza ne hidratează cel mai bine. De asemenea, supele și ciorbele sunt foarte bune atunci când este caniculă.

”Se vor consuma multe fructe și legume proaspete, cu conținut mare de apă. Se vor evita alimentele cu conținut lipidic și proteic foarte ridicat”, recomandă medicul Alis Grasu, șefă la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, potrivit Antena 3.

Ce produse să evităm pe timp de caniculă

În sezonul cald, se recomandă să consumăm mai puține alimente grase, procesate sau greu de digerat. Trebuie să fim atenți și la felul în care au fost depozitate și gătite alimentele, mai ales dacă mâncăm la terase, pentru că temperaturile mari favorizează înmulțirea bacteriilor și duc la alterarea mai rapidă a alimentelor.

Când temperaturile sunt ridicate este bine să evităm și alcoolul. Acesta duce la deshidratarea organismului și poate provoca amețeli și dureri de cap, în combinație cu canicula.

Un alt aspect de care oamenii trebuie să țină cont este acela că, prin transpirație, se pierd săruri minerale, motiv pentru care este nevoie să refacem electroliții din organism. Specialiștii în nutriție recomandă să punem puțină sare în apa pe care o bem, dar și pe legumele proaspete, atunci când le consumăm. De asemenea, o variantă bună de hidratare este cu apă minerală, alternată cu apa plată.

De ce nu e bine să bei apă rece pe caniculă

”Pe caniculă nu e optim bei apă cu gheață! Temperatura ideală la care se bea apă este între 10-37 de grade. Apă foarte rece pe caniculă poate provoca disconfort digestiv. Una dintre cele mai valoroase ape este apa vie structurată care se găsește în fructe și legume. Ea nu poate satisface însă necesarul de apă al organismului și de aceea ai nevoie și de hidratare cu apă. Dacă ești sportiv, transpiri mult și îți place apă carbogazoasă, optează pentru această variantă!
Nu beți cafea în cantități mari, mai ales atunci când temperaturile sunt ridicate! În exces, cafeaua este diuretică și deshidratează. Dacă nu  puteți abține, regulă e beți un pahar cu apă la fiecare ceașcă de cafea”, transmite Carmen Brumă, specialist în nutriție și slăbit, într-o postare pe rețelele de socializare.