Alimentele din antichitate pe care le mâncăm și în prezent. Pariu că nu știai cât de vechi sunt unele feluri de mâncare?

de: Ana Chivu
16 08. 2021

Există în regimul nostru alimente pe care trebuie să le consumăm constant. Acestea erau și pe placul strămoșilor. Nici nu știai cât de vechi sunt unele feluri de mâncare pe care le adoră unii dintre noi. Despre ce este vorba?

Alimente consumate încă din antichitate

Oamenii au descoperit ușor cum să-și facă viața mai bună și să consume cu grijă alimente sau preparate care să le dea putere de muncă pentru toată ziua. Pe rafturile magazinelor din zilele noastre se regăsesc și se vor regăsi tot timpul unele alimente care își au rădăcinile în civilizațiile antice.

Fără unele nu ne vedem viața, iar altele sunt chiar punctul forte al unei mese perfecte în familie. Mențiuni despre lucrurile dulci au fost găsite în scripturile din Mesopotamia și Egipt antic, care se îndreaptă până în 2.100 î.Hr, arată msn.com.

Aici se face referire și la miere, cel mai vechi desert. Un alt produs care este consumat de foarte multă vreme este supa de tăieței. Arheologii au găsit în anul 2005 un detaliu care arată că tăițeii sunt vechi de 4.000 de ani și de atunci se consumă în diverse feluri.

De asemenea, specialiștii au găsit și cea mai veche băutură alcoolică ce este miedul. Aceasta este o băutură fermentată cu miere, iar dovezi ale existenței sale au fost găsite odată cu vase de ceramică încă din 7.000 Î. Hr. Desigur că prima pe lista produselor găsite de omenire pentru consum este pâinea. 

Cea mai veche rețetă de pâine

„Cum coci ţipău cu ţaic –  Păstrează plămădeala ţaic din aluatul fermentat, înveleşte-o în făină, iar când vrei să coci din nou pâine, pune hamei în apă curată, fierbe-l, apoi strecoară zeama într-un castron. Pune în asta plămădeala şi lasă să se dospească. Între timp mai fierbe hamei în apă. Într-o oală pune făină şi opăreşte asta cu zeama de hamei. Întinde cu o lingură acest aluat opărit pe peretele oalei.

Când plămădeala s-a făcut călduţă, toarnă cu zeamă cu tot în oală şi amestecă bine cu lingura. Presară deasupra făină şi las-o într-un loc cald. Când a dospit, amestecă din nou cu lingura şi lasă la dospit şi a doua oară. Apoi toarn-o într-o covată şi amestecă cu făină.

Când a dospit din nou, toarnă pe ea apă sărată călduţă şi presară pe ea puţină făină. Lasă să se facă moale. Apoi frământă, frecând aluatul cu restul de hamei. Când a dospit bine din nou, fă foc în cuptor, iar când focul a ars pe jumătate, rupe aluatul în bucăţi, lăsând acestea la dospit în continuare. Când focul s-a stins, bucăţile de aluat se pun în cuptor cum e rânduiala”
Cărţii de bucate de la biblioteca Teleki, copiată în 1772