Alimentele de post pe care să nu le mai consumi până la Paște. Cât de periculoase sunt, de fapt
Românii obișnuiesc să țină post cu ocazia sărbătorilor, mai ales de Crăciun și Paște. Cum ne aflăm în plin post al Paștelui, experții nutriționiști au spus care sunt alimentele de post pe care să nu le mai consumi în această perioadă. Cât de periculoase sunt, de fapt.
Alimentele de post care ne fac mai mult rău decât bine. Acestea ne pot strica Paștele
Postul Paștelui este o provocare mare pentru români, fiind mai greu de ținut ca cel de Crăciun. Cel de Crăciun are mai multe dezlegări la pește, astfel că este mai ușor de respectat.
Unii dintre români țin postul Paștelui din motive strict religioase, în timp ce o altă parte postesc cu speranța de a aduce un echilibru la nivelul organismului. Și unii și alții ajung astfel că consume alimente care fac mult rău organismului, cum sunt cele foarte procesate.
Produsele de post de la supermarket, nerecomandate
Din comoditate, lipsa de timp, dar şi din lipsa de informaţii mulți dintre români dau iama în rafturile marilor magazine care oferă alimente de post. Însă, rafturile dedicate produselor de post din magazine conțin produse pline de substanţe nocive.
Spre exemplu, pateul vegetal şi produsele din soia sunt printre cele mai populare alegeri în rândul celor care se abțin de la carne, lactate şi ouăle, însă nutriţioniştii atrag atenţia asupra efectelor negative pe care aceste produse le pot avea asupra sănătăţii.
Produsele de post, un coktail de substanțe periculoase
„Alimentele acestea ultraprocesate sunt la îndemână, într-adevăr, în timpul postului. Dar trebuie să facem eforturi să le evităm, pentru că sunt, de fapt, un cocktail de E-uri. Trebuie să ne facem puţin timp să ne gătim. Variantele de mâncăruri de post sunt numeroase. Inclusiv pateul vegetal poate fi preparat acasă”, sfătuieşte specialistul în nutriţie Adelina Vrapcea.
Ce soia ar trebui să consumăm
Nutriționistul atrage atenţia şi asupra produselor din soia, respectiv că ar trebui să consumăm doar soia nemodificată genetic, în timp ce persoanele cu probleme hormonale trebuie să o evite total.
Leguminoasele precum lintea sau fasolea sunt o sursă nutritivă bună în perioada postului. Putem prepara chiftele din linte sau fasole fiartă, cu seminţe măcinate de in şi multă verdeaţă.
Cu ce se poate înlocui margarina
Margarina, des folosită în perioada postului Paștelui poate fi înlocuită cu succes de untul de arahide. De asemenea, laptele se poate înlocui în perioada postului Paștelui cu laptele de migdale.
Nu în ultimul rând, nutriționiștii recomandă în această perioadă să ne bucurăm de toate legumele care sunt disponibile în piețe: spanac, urzici, lobodă, ceapă verde, usturoi verde…etc, toate alimente foarte sănătoase și recomandate în timpul postului.