Alimentele care te scapă de atacuri de panică și anxietate. Românii habar nu au de ele

de: Alexandra Chivu
16 11. 2020

Anxietatea și atacurile de panică sunt problemele omului modern. Există anumite situații din rutina cotidiană care pot provoca teamă sau neliniște în organismul tău, dar nu trebuie să te îngrijorezi, căci ele vor trece, cu ajutorul unui medic, fără să te afecteze prea tare. Gestionarea situației este dificilă, iar adunarea controlului atunci când simți că totul se clatină este precum un blestem. Parte din soluție sunt și dieta și modul de viață. Pentru cei care se confruntă cu astfel de stări există și alimente care le vin în ajutor.

Anxietate și atacuri de panică. Alimentele care te ajută

Oamenii cred că atacurile de panică trebuie neapărat să implice panică, ceea ce, în marea majoritate a cazurilor, poate fi adevărat, poate să existe o stare de alertă, dar sunt de foarte multe ori simptome fizice – transpirații abundente, puls accelerat, palpitații, care par a veni de nicăieri. Atunci, această stare alterată, care are o componentă fizică și una emoțională, cu agitație, poate să fie anxietate, dar nu obligatoriu, este definită ca atac de panică.

Practica ne arată că, de cele mai multe ori, este o problemă de somatizare, adică are o componentă bogată emoțional, iar de acolo se deschide o supapă de preaplin – asta este ceea ce vedem noi ca atac de panică.

Anxietatea putem să o definim ca o stare, care nu are neapărat o somatizare. De exemplu, cineva poate să fie anxios în legătură cu ceva, dar este doar emoție. Când vorbim de faptul că cineva simte o anxietate, vorbim la modul cronic, fără să existe simptome fizice asociate.

Când e vorba de un atac de panică, există simptome fizice asociate, care apar din senin, sau pot fi niște declanșatori – când cineva ridică tonul, când simți pericol. O diferență foarte importantă între cele două stări este că anxietatea e doar anxietate, pe când la atacurile de panică surpriza majoră este că emoția care e în subsidiar nu e panică. De fapt, este vorba despre o copleșire emoțională.

Tulsi

Remedii

Rhodiola – cunoscut pentru faptul că ajută în combaterea stărilor de oboseală și a durerilor de cap, stări care sunt induse de stresul fizic sau emoțional, de insomnie sau de problemele de la locul de muncă. Studiile efectuate de-a lungul vremii confirmă îmbunătățiri semnificative ale simptomelor de anxietate în urma administrării suplimentelor pe bază de rhodiola.

Tulsi – plantă adaptogenă care susține sistemul imunitar și care reduce efectele negative ale stresului și ale anxietății. Ea crește și rezistența organismului în fața radicalilor liberi.

Curcuminul – o substanță prezentă în turmeric. Ea crește rezistența organismului la stres.

Uleiul de lavandă – este cunoscut pentru proprietățile sale calmante și relaxante. De altfel, este folosit de mult timp în aromaterapie.