Alimentele care sunt un real pericol pentru români. Mare atenție când le cumpărați din magazine
S-a aflat care sunt alimentele ce prezintă un real pericol pentru români. Din comoditate și necunoaștere, românii consumă legume și fructe pline de pesticide dintr-o anumită țară. Cum să evitați să cumpărați astfel de produse, vedeți în rândurile de mai jos.
Ce legume și fructe nu trebuie să mai cumperi. Din ce țară provin și care este motivul
Românii consumă legume și fructe pline de pesticide dintr-o anumită țară. Astfel, nivelul de pesticide din legumele si fructele turcești depășește de zeci de ori limita maximă admisă de lege.
În primele 6 luni ale lui 2022, potrivit datelor furnizate Asociației Pro Consumatori de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, au fost retrase de la comercializare din marile lanțuri de magazine sute de tone de fructe și legume cu pesticide interzise în UE.
Turcii tratează excesiv produsele cu pesticide
Astfel, de fiecare dată când ne aflăm la cumpărături trebuie să fim atenți la țara de proveniență a legumelor și fructelor pe care le achiziționăm. Cu cât zona este mai îndepărtată, cu atât mai mult riscăm să consumăm produse care au fost tratate excesiv cu pesticide.
Președintele Asociației Pro-Consumatori spune că, în special, legumele și fructele din Turcia sunt tratate excesiv pentru a rezista mai mult la vânzare. Turcia este cel mai mare exportator de fructe și legume din UE și produsele care ajung în România nu sunt verificate așa cum ar trebui. Eticheta nu este un indiciu pentru că nu se precizează cantitatea de pesticide cu care a fost tratat respectivul produs.
Eticheta nu oferă informații despre pesticide
„Din păcate, eticheta nu ne poate oferi informații referitoare la pesticidele aplicate după tratarea fructelor și legumelor. Această aplicare se face după recoltare și nu se găsesc informații cu privire la cantitățile aplicate. În privința unor aspecte care țin de organoleptic, de depistarea pesticidelor, la unele legume, fructe se poate depista, dar nu toate pesticidele emană un miros specific.
Trebuie să evităm legumele și fructele care sunt aduse de la mii de kilometri distanță. Pentru toate acestea se aplică pesticide pentru a rezista o perioadă mai mare de timp la raft. Trebuie să urmărim lanțul scurt de aprovizionare”, spune Costel Stanciu, președintele Asociației Pro-Consumatori, conform impact.ro.
România nu oprește importul de produse cu pesticide
Din nefericire, în țara noastră siguranța alimentară nu este o prioritate, iar instituțiile statului nu au, de cele mai multe ori, resursele necesare pentru a contracara fenomenul importurilor nocive. Astfel, autoritățile au câteva sfaturi pentru a evita să mâncăm produse care ne-ar putea face rău.
„Dacă țara de proveniență este Africa de Sud este evident că distanța este de peste 10.000 de km și ca acele fructe și legume să reziste este necesară aplicarea unor pesticide și a unor ceruri care izolează perfect. Turcia este cel mai mare exportator de fructe și legume pentru UE. Țările care au o preocupare pentru siguranța alimentară fac analize și îi obligă să nu depășească conținutul de pesticide, limita maximă admisă. În România nu prea se fac analize”, mai precizează specialistul, potrivit sursei citate mai sus.