Alimentele care subțiază sângele. Toți românii trebuie să le consume în pandemie
Studiile arată că 50% dintre bolile cardiovasculare pot fi prevenite printr-o dietă sănătoasă. Iată alimente și suplimente care subțiază sângele, contribuie la îmbunătățirea circulației sanguine și pot preveni formarea cheagurilor de sânge.
Alimentele care subțiază sângele și reduc riscul de cheaguri
Deși sunt naturale, anumite alimente și suplimente care subțiază sângele pot face mai mult rău decât bine, crescând riscul de hemoragie, îndeosebi dacă sunt luate în paralel cu medicația alopată. Cheagurile de sânge sunt periculoase și pot duce la infarct, accident vascular cerebral sau embolism pulmonar. Așadar, este esențial să avem un stil de viață sănătos și să evităm sedentarismul, fumatul sau alimentele foarte grase.
Le poți integra rapid în dieta ta
Usturoi – are proprietăți antivirale, antifungice, antiparazitare și antitrombotice. Datorită lor contribuie la reducerea riscului de viroze, combate paraziții intestinali, ajută la menținerea pereților vasculari și împiedică formarea cheagurilor de sânge.
Scorțișoară Cassia – conține o substanță numită cumarin, care are efecte anticoagulante. Warfarina, cel mai folosit medicament antitrombotic, are la bază această substanță. Suplimentele de acest tip trebuie luate la recomandarea medicului și doar pe termen scurt, fiindcă pot afecta ficatul dacă se administrează în cantități mari. Cel mai bine este să incluzi scorțișoara naturală în dieta ta. O poți adăuga în cafea, în griș cu lapte, în prăjituri sau chiar în diferite mâncăruri mai sofisticate.
Turmeric – condiment folosit în diferite preparate pentru a da gust mâncării, dar și culoare, poate avea și proprietăți medicinale datorită cumarinului pe care îl conține. Aceasta are efecte antiinflamatoare și anticoagulante, subțiind în mod natural sângele.
Ghimbir – considerat condiment-minune datorită efectelor sale benefice asupra întregului organism, el ajută la subțierea sângelui grație unei substanțe pe care o conține, anume salicilat, care acționează asupra circulației. Specialiștii recomandă consumul de ghimbir proaspăt sau uscat, în ceaiuri, sucuri sau supe.
Ardei iute cayenne – bogat în salicilat, are efect anticoagulant. Pe lângă faptul că subțiază sângele și reduce riscul de cheaguri, ardeiul iute reduce în mod natural tensiunea arterială, ameliorează durerile și îmbunătățește circulația sanguină.
Vitamina E – este găsită sub formă de supliment sau în alimente precum migdale, semințe de floarea-soarelui, ulei de șofrănel, cereale integrale sau germeni de grâu. Aceasta reduce riscul de apariție a cheagurilor de sânge, dar trebuie evitată dacă urmezi un tratament cu anticoagulante.