Alimentele care se vor scumpi după adoptarea măsurilor fiscale. Românii vor fi nevoiți să renunțe la o mare parte din ele
Guvernul a publicat un proiect de lege care prevede o serie de creșteri de taxe și accize, afectând direct buzunarul românilor și comportamentul de cumpărare. Printre schimbările propuse, se regăsesc creșteri considerabile ale TVA-ului și accizelor la anumite alimente des consumate de români, precum și taxarea mai severă a celor care doresc să-și cumpere o locuință.
Alimentele pentru care vom da mai mulți bani în supermarket
Valul de scumpiri tot mai mari îi pun pe români în dificultatea de a cumpăra și produse de bază din magazine. Astfel că, TVA-ul pentru alimentele cu o concentrație mare de zahăr va crește semnificativ, trecând de la 9% la 19%. În plus, băuturile nealcoolice îndulcite vor deveni mai scumpe din cauza creșterii accizelor.
Românii au primit o nouă veste proastă, după ce Guvernul a dezvăluit recent un proiect de lege care prevede creșterea taxelor, punând în discuție creșteri semnificative de prețuri pentru o serie de produse și servicii, inclusiv alimente, băuturi, produse tradiționale, BIO, montane și chiar imobiliare. Aceste măsuri au fost propuse pentru a aduce venituri suplimentare la bugetul statului, dar din păcate, generează îngrijorări în rândul cetățenilor.
Cumpărarea locuințelor, un lux pentru mulți români
O altă schimbare importantă propusă în proiectul de lege se referă la creșterea TVA-ului pentru apartamentele cu prețuri mai mici de 120.000 de euro.
TVA-ul pentru aceste proprietăți va crește cu patru puncte procentuale, de la 5% la 9%. Această modificare va avea un impact semnificativ asupra prețurilor locuințelor, ceea ce ar putea duce la o majorare substanțială a costurilor pentru cumpărători.
În urma anunțului făcut de Guvern, aceste măsuri fiscale au stârnit reacții de revoltă în rândul populației, o mare parte exprimând îngrijorare cu privire la impactul lor asupra cheltuielilor de zi cu zi și accesibilității la locuințe.
Pe partea cealaltă a baricadei se află experții fiscali, care susțin necesitatea de a sprijini bugetul de stat prin contribuții fiscale suplimentare. Proiectul de lege urmează să fie discutat și supus votului în Parlament, iar dezbaterile cu privire la acesta sunt așteptate în următoarele săptămâni.
„Noi cheltuim în plus față de ce încasăm circa 7 la sută din PIB, deficit bugetar, ca și cum ai o familie care are venituri de 100 de lei și cheltuieli de 125 – 126 de lei, lună de lună, 25, 26 de lei la fiecare sută de lei venituri îi împrumuţi, o situație deloc confortabilă pentru a reduce deficitul bugetar.
România are un regim fiscal plin de excepții și regimuri preferențiale și de portițe de optimizare fiscală, asta e punctul de la care plecăm.”, susține economistul Ionuț Dumitru.
Marcel Ciolacu, criticat pentru noile măsuri fiscal
Din păcate, guvernarea PSD aduce dezamăgiri inclusive pe scena politică, fiind sesizată o lipsă de respectare a promisiunilor făcute de Marcel Ciolacu vizavi de creșterea taxelor.
Astfel, fostul premier Dacian Cioloș a publicat recent un mesaj prin care îi amintește premierului ce promisiuni le făcea cetățenilor pentru 2023, contrar a ceea ce se întâmplă, în realitate.
„Ce face Marcel Ciolacu este număr de iluzionism, nu guvernare. La sfârşitul anului trecut a zis, citez: „În 2023 nu se măreşte nicio taxă”. Apoi, când am reclamat gaura din buget făcută din cauza ministrului PSD al Finanţelor, premierul Ciolacu a zis senin că nu există nicio gaură în buget. Azi a trimis în Parlament „pachetul de măsuri fiscale”, numit aşa doar ca să ascundă adevăratul nume al „legii care măreşte taxe””, a scris politicianul pe Facebook.