Alimentele care se scumpesc, din nou, în România. Motivul trist după o nouă majorare de prețuri
În urmă cu 8 luni, ONU anunța că va urma ”o foamete extremă”, informând că cel puțin 256 de milioane de oameni sunt în pragul înfometării. Numărul lor este în creștere și poate că se va dubla sau tripla în urma pandemiei. Specialiștii în siguranță alimentară au făcut bine calculele, iar avertismentul din 2020 s-a adeverit chiar în prima lună a anului 2021. În ceea ce privește România, pe lângă colțurile țării unde oamenii nu au de niciunele, seceta a plusat, adăugând necazului și scumpiri.
Seceta din 2020 începe să ne ”ardă” la buzunar. Alimentele care se scumpesc din nou
Seceta din toamna anului 2019, prelungită în 2020, i-a afectat puternic pe fermierii din toate sectoarele. Și producătorii de legume au primit această lovitură. Drept urmare, produsele acestora se pot scumpi în acest an, prevede Ion Păunel, membru fondator al Uniunii Salvăm Țăranul Român.
„Cred că vor fi anumite dezechilibre vizavi de culturile și cantitățile de legume pe care noi producătorii le vom scoate pe piață. Avem și acum o iarnă atipică, foarte călduroasă pentru această perioadă. Ea este benefică pentru culturile de legume, verdețuri, cu care o să ieșim prima dată, cu trufandalele cu care o să ieșim și în 2021, dar cu siguranță iarna nu și-a spus cuvântul și mai avem mult până în primăvară”, spune Păunel într-un interviu pentru RFI România.
Este posibil să se recurgă din nou la importuri
„Ar trebui să ne așteptăm la câte o creștere la toate prețurile bunurilor alimentare, pentru că aici vor fi principalele scumpiri. Per ansamblu, din cauza faptului că a crescut acciza la combustibil, se vor vedea creșteri de prețuri pentru toate bunurile aflate la raft. Într-adevăr, anul trecut a fost unul secetos și avem o scădere a cantităților de cereale, dar, din câte cunosc eu, persoanele competente în materia de cereale, spun că ar fi suficiente pentru cele din România.
Probabil că vor recurge din nou la importuri, iar importurile sunt mai scumpe, dacă este necesar. Acum, vom vedea. De abia prin lunile aprilie-mai vedem dacă se scumpește prețul la pâine, pentru că asta e principala problemă.
Întotdeauna când avem o ofertă scăzută de bunuri și o cerere mai mare va crește prețul la acele bunuri. Însă, aici, cred eu, că va fi o decizie a pieței. Degeaba vrei să crești prețul la un aliment dacă nu ți-l mai cumpără nimeni. Cred că pe termen mediu vom vedea creșteri de prețuri la bunurile alimentare. ”, a spus Adrian Bența, analist economic, într-o intervenție la B1TV.