Alimentele care își pierd proprietățile dacă le ții în frigider. Și tu faci această greșeală scumpă
Mulți fac aceeași greșeală care le poate aduce în timp daune în bugetul familiei. Care sunt produsele care își pierd proprietățile dacă sunt ținute în aparatul frigorific? Ce NU trebuie păstrat la frigider?
Alimentele care NU trebuie ținute la frigider
Unele produse trebuie consumate după ce sunt păstrate doar foarte puțină vreme la temperatura camerei. Câteva dintre alimentele pe care le are orice român în casă nu trebuie nicidecum să stea la frigider. Dacă sunt păstrate la răcoare, acestea își pierd din proprietăți și își diminuează autenticitatea gustului.
O regulă simplă care ar putea să-ți vină în ajutor este: nu pune la rece produsele care nici la supermaket-uri nu se regăsesc în combinele frigorifice. Este de preferat să-ți iei puține provizii pe care să le consumi în timp util, astfel vei beneficia de toate proprietățile pe care le au alimentele de oferit.
-Alimente care NU trebuie păstrate la frigider
Cartofi
Roșii
Busuioc
Ceapa
Pepenele galben
Usturoi
Mere
Fructe cu sâmburi
Ananas
Sosuri iuți
-Alimente care își pierd din calități dacă sunt puse la rece
Pâine
Produse de brutărie
Cafea
Ciocolată
Miere
Banane
Ulei
Nuci
Cereale
Chips-uri
Cum să-ți gestionezi mai bine frigiderul?
– Cititi cu atentie etichetele produselor. Respectati indicatiile de pastrare inscrise pe eticheta alimentelor si ajustati temperatura frigiderului conform acestora. Daca un produs a fost lasat la temperatura camerei prea mult timp, nu il reintroduceti la frigider, sperand ca eventualii agenti patogeni dezvoltati vor muri la temperaturi scazute alimentul este deja contaminat, deci periculos pentru sanatate.
– Renuntati cu usurinta la alimentele suspecte. Starea de sanatate este mai importanta decat neplacerea de a arunca un produs alimentar inainte sa fie epuizat. Daca suspectati un aliment ca s-ar fi alterat sau observati urme de mucegai sau un miros pregnant, nu stati pe ganduri si aruncati-l!
– Tineti alimentele riscante separat. Toate produsele cu cel mai ridicat grad de risc de contaminare a altor alimente (carnea cruda, puiul, pestele) trebuie sa fie pastrate in pungi din plastic, recipiente sau caserole etans, pe raftul de jos al frigiderului. Astfel, scurgerile fluide ale carnii nu vor ajunge pe alte alimente.
– Consumati alimentele la timpul potrivit. Cu cat pastrati mai mult timp anumite alimente la frigider, cu atat mai mare este probabilitatea ca microorganisme periculoase sa se fi dezvoltat. Respectati intotdeauna regula sortarii alimentelor din frigider in mod regulat si aruncarea celor care nu mai sunt proaspete, prezinta semne de alterare, miros sau au expirat (conform indicatiilor de pe ambalaj).
(Sursa: sfatulmedicului.ro)