Alimentele care dau dependență. Cum să scapi de problemă, explicația specialiștilor

Alimentele care dau dependență. Cum să scapi de problemă, explicația specialiștilor
Cum sa nu mai mananci alimente periculoase

Nutriționiștii au anunțat care sunt alimentele care dau dependență. Se cunoaște faptul că oamenii au slăbiciuni la anumite alimente. Multora nu le mai trebuie altă mâncare. Cum să scapi de problema dependenței de alimentele nesănătoase, vezi în rândurile de mai jos.

Nutriționiștii au spus care sunt alimentele pe care nu ar trebui să le mai consumăm. Creează dependență

Terapeutul în nutriție Anca Alungulesei a făcut un top al celor mai periculoase alimente care creează dependență. Acestea sunt periculoase pentru că conduc la obezitate, respectiv la diferite boli grave. Aveți mai jos lista alimentelor pe care ar trebui să le consumați cât mai puțin.

Chipsurile nu au treabă cu cartoful

Chipsurile nu au nici cea mai vagă legătură cu cartoful, chiar dacă așa pare. Chispsurile sunt un fel de „plastic” bogat în grăsimi trans, aditivi și sare.

Alimentele procesate

Alimentele procesate creează dependență și cresc pofta, ducând la perturbarea organismului.

Evitați băuturile carbogazoase

În afară de conținutul mare de zahăr, băuturile carbogazoase conțin acid fosforic care extrage calciul din oase.

Zahărul

Zahărul nu este un aliment, este, de fapt, un condiment, astfel că ar trebui consumat ca atare. Consumul de zahăr determină organsimul să se „auto-protejeze” și va stoca grăsimea internă.

Grâul și răul pe care îl face

Fiind modificat din punct de vedere chimic, grâul de acum nu mai are aproape nicio legatură cu bobul de grâu de acum 30-40 de ani. A devenit indigerabil pentru organism și extrem de bogat în zahăr.

Spre exemplu, o felie de pâine din grâu alb rafinat poate conține până la 3 linguri de zahăr. Astfel, produsele pe bază de grâu, pâine, pizza, paste, produse de patiserie, cresc nivelul de zahâr din sânge, iar corpul este forțat să facă depozite de grăsime.

Ce rău ne fac alimentele care crează dependență

„Alimentele adictive consumate zilnic amplifică lipsa serotoninei în organism, adică hormonul starii de bine și amplifică secreția dopaminei, activând astfel sistemul de învațare și recompensare al creierului. Astfel, orice acțiune repetată și recompensată devine obicei și comportament la nivel neuronal. Este un sistem de învățare al creierului, care promovează, evident, o stare de bine și de plăcere, prin secreția serotoninei și a dopaminei. Astfel, persoanele ajung de fapt să se autotrateze cu alimente fără să-și dea seama. Se folosesc de mâncare pentru a se seda, pentru a se calma, pentru a se simți mai bine și pentru a-și ridica starea de spirit”, consideră Anca Alungulesei.

Cum poți să scapi de alimentele periculoase

Conform Psiho-Dietei create de Anca Alungulesei, sunt patru pași esențiali în eliberarea de dependențele alimentare:

„-Autenticitate. Fii autentic cu tine însuți și învață cum să alegi diferit.

-Asumare. Asumă-ți cu responsabilitate punctul în care te afli fără să mai dai vina pe mediu (pofte, sărbători, zile stresante etc).

-Acțiune. Treci la acțiune și învață să mergi pe un alt drum decât ai făcut-o până acum.

-Pune-ți atenția pe ceea ce se află dincolo de farfuria cu mâncare, adică pe mecanismul care te împinge pe tine ca adult către aceste alegeri nepotrivite și reînvață un nou sistem de recompensare”.