Alimentele cancerigene pe care trebuie să le eviți. Toți românii trebuie să renunțe la ele

de: Ștefan R. Apostol
07 11. 2020

Producția de compuși toxici de către celulele vii a fost recunoscută de mult timp. Unele dintre aceste substanțe chimice, în special cele produse de microbi și celule vegetale, au activități cancerigene. Pericolele potențiale pentru sănătatea umană variază de la ușoară la foarte mare.

De ce să evitați produsele cancerigene

Acești compuși sunt componente integrale ale alimentelor care sunt relativ frecvente în dieta oamenilor. Mulți dintre ei au fost găsiți fie în surse alimentare neobișnuite, fie în alimente contaminate de microorganisme. Altele au fost găsite în materiale vegetale nedorite. Aceste componente sunt adevărate pericole potențiale pentru sănătatea umană, și variază de la ușoară la foarte mare.

Carnea procesată, spun specialiștii, este unul din alimentele cu riscuri cangerigene ridicate.

Nivelurile foarte mici de expunere la substanțe chimice cu activitate cancerigenă relativ slabă la animalele de laborator pot prezenta un risc redus pentru populațiile umane. Prezența aflatoxinei B1 în alimente este o problemă de mare îngrijorare. Aflatoxina B1 este un cancerigen puternic pentru o serie de specii și datele epidemiologice sugerează că acest cancerigen poate juca un rol în dezvoltarea cancerului la oamenii care trăiesc. în unele părți ale Africii și în Orientul Îndepărtat.

Alimente cancerigene de evitat

Carnea procesată, spun specialiștii, este unul din alimnelte cu risc cangerigen ridicat. O analiză a OMS a arătat că consumul a doar 100gr de carne procesată pe zi este suficient pentru a vă crește riscul de a dezvolta cancer intestinal cu 18%.

Anteție la carnea roșie, spun specialiștii. Este greu să nu salivați la gândul la o friptură suculentă, perfect gătită. Oricât de delicioasă este, carnea roșie are un secret murdar. Conform aceleiași analize a Organizației Mondiale a Sănătății, persoanele care mănâncă carne roșie în fiecare zi sunt cu 17% mai predispuse să primească un diagnostic de cancer în următorii câțiva ani. Pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer, evitați să mâncați zilnic carne procesată sau roșie.

Nu vei face cancer doar pentru că te bucuri din când în când de o băutură. Cu toate acestea, dacă consumați mai mult de două băuturi în fiecare zi, vă creșteți riscul de a contracta diferite forme de cancer.

Ești un mare fan al cafelei, al ceaiului sau al supei? Dacă da, asigurați-vă că nu sunt prea fierbinți înainte de a le înghiți. Potrivit Agenției Organizației Mondiale a Sănătății pentru Cercetarea Cancerului, consumul de lichide mai fierbinți de 150 de grade poate, pe termen lung, crește riscul de apariție a cancerului a esofagului.

Chiar dacă somonul este bogat în omega-3, este important să fiți atenți de unde provine dacă nu doriți să vă creșteți riscul de cancer. Aceasta, cel puțin, a fost concluzia unui studiu realizat în 2004.

Concluzii:

Multe dintre substanțele naturale s-au dovedit a fi cancerigene la animalele de laborator, chiar mutagene la bacterii și la alte sisteme. Astfel au prezentat un risc potențial de cancer la om. Cu toate acestea, nu au existat studii epidemiologice pertinente privind impactul lor asupra oamenilor, cu excepția celor referitoare la aflatoxine și a celor asupra compușilor nitrați, nitriți și N-nitrozo.