Alexndru Rafila, avertisment de ultimă oră pentru cetățeni: „Trebuie să ne uităm ce s-a întâmplat în ultimele luni, ca să ne dăm seama ce ne aşteaptă”

Alexndru Rafila, avertisment de ultimă oră pentru cetățeni: „Trebuie să ne uităm ce s-a întâmplat în ultimele luni, ca să ne dăm seama ce ne aşteaptă”
Alexandru Rafila, anunț trist despre valul patru al pandemiei

Reprezentantul României la OMS a vorbit, marți seară, despre insuccesul atins de campania de vaccinare în România. Alexandru Rafila se arată dezarmat de lipsa de interes a românilor cu privire la imunizarea anti-Covid-19, în contextul în care valul patru se apropie cu pași repezi.

„În mod evident, am avut un eşec al campaniei de vaccinare”

Alexandru Rafila contrazice autoritățile cu privire la așa zisul success al campaniei de vaccinare, pe care Florin Cîțu l-a menționat în repetate rânduri, afirmând tototdată că “România îndeplineşte toate condiţiile să se ajungă la 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie”, ceea ce nu s-a întâmplat.

În ciuda faptului că țara noastră ocupă locul patru din Uniunea Europeană, privind numărul persoanelor vaccinate, Alexandru Rafila afirmă că toate încurajările și entuziasmul premierului au făcut ca cetățenii să-și piardă interesul față de vaccin, înregistrându-se în acest fel mult mai puțini oameni dornici să se imunizeze.

Medicul susține că valul patru este pe drum, iar campania trebuie să se intensifice, așa cum ne-au recomandat specialiștii în ultimele zile.

„Trebuie să ne uităm puţin pe ce s-a întâmplat în ultimele luni, ca să putem să ne dăm seama, ca ce ne aşteaptă. Noi, în ultimele luni, în mod evident am avut un eşec al campaniei de vaccinare, care a fost prezentat ca un mare succes.

Ştiţi bine, declaraţia domnului prim-ministru, am oprit pandemia, nu contează câţi s-au vaccinat – contează câte cazuri sunt şi aşa mai departe. Lucrul ăsta a demobilizat şi mai mult oamenii, care oricum nu erau informaţi suficient, mai ales în mediul rural (…)

Acum am avut nevoie să vină comisarul european în România, să ne spună că trebuie să intensificăm campania de vaccinare. Acum, ce a spus domnul doctor Gheorghiţă, ce a spus doamna ministru, care încearcă să pregătească terenul, pe deoparte o creştere uşoară, dar valul 4 va veni şi aşa mai departe”, a explicat medicul Rafila.

“Dacă vom ajunge într-o criză de sănătate publică, cineva trebuie să-și asume”

Alexandru Rafila a explicat că numărul cazurilor este în creștere, iar trendul este acela ca aceste îmbolnăviri să se intensifice. Pentru ca situația să fie ținută sub control, reprezentantul PSD susține că o persoană nu trebuie să îmbolnăvească mai mult de o persoană. În plus, medicul a solicitat ca cei care prezintă vaccinarea drept un sucees să răspundă atunci când spitalele vor fi din nou pline.

“Noi, de o săptămână avem acel număr de reproducere, peste 1. Practic, dacă vrem să sperăm la o stabiliare, sau la o reducere a numărului de cazuri, trebuie să fie sub unitar, adică o persoană să nu îmolnăvească mai mult de o persoană.

Deci, raporul acesta supraunitar -1,7 este astăzi de exemplu şi arată că infecţia este în creştere. Dacă o să avem o dublare a numărului de cazuri în fiecare săptămână, atunci sigur că putem să discutăm despre valul 4. Eu sper să nu se întâmple, dar, pe de altă parte trebuie să existe şi o responsabilitate, o asumare.

Dacă o să ajungem într-o nouă criză de sănătate publică, cineva ar trebui să îşi asume acest lucru, pentru că, nu poţi să spui că vaccinezi 5 milioane până la 1 iunie, după care spui că ai glumit şi că de fapt nu are niciun fel de importanţă.

Uitaţi-vă că suntem la 1 august în curând şi nu am ajuns la cele 5 milioane de persoane vaccinate”, a explicat acesta potrivit Antena3.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI