Alexandru Rafila pune la pământ decizia CCR de a renunța la izolare și carantină. La ce pericole suntem expuși

de: Rosu Ioana
06 07. 2020

Autoritățile din România se confruntă cu o situație dificilă, după ce Curtea Constituțională a României a decis ca pacienții cu COVID-19 sau cei suspecți să nu mai fie ținuți în izolare sau carantină. Astfel, fiecare este responsabil pentru deciziile pe care le ia, iar sănătatea publică depinde de acest lucru. Medicul Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă vizavi de diferența între perspectiva juridică și cea medicală.

Urmările deciziei CCR

Autoritățile și cadrele medicale au rămas fără instrumente de luptă împotriva pandemiei de COVID-19 după ultimele norme legistlative puse în aplicare. Totodată, în urma publicării în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei, pacienții cu COVID-19 au dreptul să fie externați din spital la cerere. În contextul în care numărul cazurilor cresc masiv, o astfel de modificare va aduce cu sine un număr și mai mare de îmbolnăviri.

Alexandru Rafila, în calitate de cadru medical și reprezentant al României la OMS, a dorit să clarfice diferențele între cadrul legal și cel medical. Potrivit acestuia, decizia CCR de a renunța la izolare și carantină va aduce prejudicii sistemului medical, dar în special sănătății oamenilor.

Sursă foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Mesajul medicului Rafila către CCR

Sunt niște decizii care sunt de natură juridică și care au fost luate, probabil, ținând cont de legislație, de dreptul constituțional și atunci este în regulă, nu asta este problema. Ar trebui să aducem discuția în zona medicală și în zona responsabilității fiecărei persoane.

Eu sunt convins că și persoanele care au fost în carantină, dacă se duc la domiciliu e bine să se izoleze, să nu își îmbolnăvească alți membri de familie, trebuie puțin să ne dăm seama că aceste norme legislative, juridice și așa mai departe, sunt una, prevenirea transmiterii bolii e o altă discuție și cred că trebuie să ne concentrăm puțin să învățăm, să educăm oamenii, să insistăm asupra măsurilor preventive pe care trebuie să le luăm și să lăsăm la o parte discuțiile de natură juridică.

Până la urmă, păstrarea sănătății e un bun individual și un bun colectiv, în același timp. Cred că oamenii pot să acționeze în sensul ăsta fără să dicutăm de încadrarea juridică a unei anumite acțiuni”, a spus profesorul Alexandru Rafila într-o intervenție telefonică la Digi24, potrivit Digi24.ro.