Alexandru Rafila, despre scăderea numărului de români care se vaccinează: „Trebuie identificate și alte soluții!”

Alexandru Rafila, despre scăderea numărului de români care se vaccinează: „Trebuie identificate și alte soluții!”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății Sursă foto: Digi24

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit recent despre scăderea numărului de persoane care se vaccinează, astfel că, rata de imunizare în țara noastră rămâne în continuare foarte mică. Având în vedere datele existente, oficialul din Sănătate a purtat o discuție cu reprezentanții medicilor de familie, concluzionând că anumite stimulente financiare nu-și ating obiectivul.

Interesul de vaccinare se menține scăzut în rândul românilor

În ciuda îngrijorării mondiale provocate de apariția tulpinii Omicron, românii nu par să fie motivați cu privire la imunizarea prin vaccinare. Astfel, numărul românilor care se vaccinează este în continuă scădere, motiv de îngrijorare pentru autorități.

Recent, ministrul Sănătății a avut o întâlnire cu reprezentanții medicilor de familie, în cadrul căreia a fost confirmată această scăderea a ratei de vaccinare, ba mai mult, a fost pusă sub semnul întrebării eficiența stimulării financiare pe baza tichetelor de masă acordate celor care se vaccinează.

Astfel, medicul Alexandru Rafila a explicat că aceste tichete în valoare de 100 de lei nu au dus la o creștere a numărului de persoane interesate, motiv pentru care, s-ar putea renunța la ele, autoritățile îndreptându-și atenția către alte mijloace de încurajare pentru vaccinare.

Această informație a fost confirmată de profesorul Rafila, afirmând totodată că, în acest moment decizia nu este oficială, discuția despre acest subiect fiind una informală.

„Am avut discuţii cu reprezentanţii medicilor de familie privind măsurile care trebuie luate urgent în această perioadă pentru creşterea acoperirii vaccinale şi testării, evaluării şi tratamentului pacienţilor COVID în ambulatoriu. A fost o discuţie care s-a referit la necesitatea plăţii restanţelor pentru serviciile de vaccinare către medicii de familie şi despre scăderea interesului pentru vaccinare, în ciuda acordării voucherelor de 100 de lei.

Probabil trebuie căutate alte soluţii care să impulsioneze vaccinarea, dacă stimulentele financiare nu mai produc efecte. Discuţia a fost informală şi nu a presupus luarea unor decizii”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, pentru HotNews.ro.

De ce relaxări vor avea parte românii de sărbători

În urmă cu puțin timp, Raed Arafat a anunțat relaxările de care se pot bucura atât persoanele vaccinate, cât și cele nevaccinate, atâta timp cât se testează. Dacă până acum le era permis în anumite locuri doar vaccinaților și celor trecuți prin boală, în perioada sărbătorilor, porțile restaurantelor și ale hotelurilor li se deschid și celor nevaccinați, cu o singură condiție. De asemenea, șeful DSU a anunțat că nu vor exista restricții de circulație în timpul nopții și nici limită impusă cu privire la programul de funcționare al localurilor.

„Pentru nopțile de Crăciun și Anul Nou, noapte de 24 spre 25 decembrie și 31 decembrie spre 1 ianuarie – nu vor fi restricții referitoare la ora până la care vor fi deschise restaurantele sau vor fi funcționali operatorii economici, deci pot fi petreceri pe toată durata nopțiii, dar cu limită de 50% la locurile care pot fi ocupate și cu prezentarea certificatului de vaccinat, trecut prin boală sau testat.

Totodată, la unitățile de cazare unde nu există limită la capacitate, până acum erau permise doar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, acum se introduc și persoanele testate”, a declarat Raed Arafat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI