Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă înainte de relaxarea restricțiilor: „Noi ne aflăm pe o zonă de platou, cu 300 – 350 de cazuri zilnic, şi această tendință durează…”

de: Rosu Ioana
30 04. 2020

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a declarat în cursul serii de miercuri că România se află de câteva săptămâni într-o zonă de stabilizare privind numărul de cazuri, acest lucru însemnând că nu există variații mari de la o zi la alta.

“Noi ne aflăm pe o zonă de platou, cu 300 – 350 de cazuri zilnic”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, dezvăluie că România se află de căteva săptămâni într-o zonă de platou, având săptămânal 300 – 350 de cazuri, iar vestea bună este că după sărbători s-au înregistrat creșteri alarmante ale numărului de cazuri.

Pe de altă parte, medicul Alexandru Rafila susține că data de 15 mai, stabilită pentru relaxarea restricțiilor, este o convenţie care marchează încheierea celei de-a doua perioade a stării de urgenţă. Acesta asigură cetățenii că măsurile luate pentru această perioadă vor fi diferite de la caz la caz, neputând fi impuse aceleași reguli pentru comunitățile foarte afectate de COVID-19, față de cele care au puține cazuri de îmbonăviri.

Noi ne aflăm pe o zonă de platou, cu 300 – 350 de cazuri zilnic, şi această tendinţă durează de vreo 2-3 săptămâni, nu este o chestiune întâmplătoare. Noi am fost îngrijoraţi şi mai suntem câteva zile, să nu vedem o explozie de cazuri din cauza intensificării activităţii în perioada de Paşte. Ce constatăm este că, în perioada de Paşte, nu au fost multe interacţiuni.

Să vedem ce se întâmplă în perioada următoare pentru că, după anunţul preşedintelui privind relaxarea posibilă din 15 mai, mulţi au considerat, deşi s-au făcut precizări foarte clare că nu este vorba despre o întoarcere la situaţia de dinainte de debutul pandemiei, lumea a crezut că s-a intrat în normal chiar mai repede de 15 mai”, a declarat Alexandru Rafila, într-o emisiune a postului de televiziune Digi24.

Măsurile vor fi luate în funcție de comunități

Medicul Rafila a afirmat că abordarea relaxării restricțiilor nu va fi aceeași în fiecare județ. În zonele afectate și foarte afectate de noul coronavirus există posibilitatea prelungirii unor restricții foarte mari.

Măsurile trebuie luate şi punctual. Dacă avem un focar la Suceava, nu putem să avem aceeaşi abordare faţă de un judeţ…ca Harghita unde au 20 de cazuri. La Suceava am aproape 3.000. Pentru oricine cred că este foarte clar că abordarea trebuie să fie diferită”, a afirmat Rafila.

Acesta a mai explicat că în perioada următoarea, autoritățile se vor concentra pe identificarea posibilelor focare ce vor izbucni pe plan local.

Cred că în perioada care umează aceasta va fi una dintre priorităţi: identificarea rapidă a oricărui focar care se conturează şi intervenţia rapidă în acel focar. Acesta va fi modelul de intervenţie în timpul verii – un număr de cazuri relativ scăzut, dar cu anumite focare unde se transmite în comunitate”, a adăugat Alexandru Rafila la Digi24.