Alexandru Rafila trage un mare semnal de alarmă. Milioane de români sunt vizați. Ce se întâmplă, de fapt, în cluburi, terase și restaurante

de: Rosu Ioana
07 07. 2020

Alexandru Rafila avertizează că virusul de răspândește și în perioada verii fără reținere, motiv pentru care cetățenii trebuie să acorde o atenție sporită recomandărilor date de autorități în vederea respectării regulilor de prevenție și a măsurilor de igienă.

Italia, un exemplu demn de urmat

Reprezentantul României la OMS a dat exemplul tragic al Italiei, ai căror cetățeni, fiind traumatizați au respectat cu sfințenie toate regulile, iar în acest moment, țara care avea printre cele mai multe cazuri din lume a ajuns să aibă mai puține cazuri noi decât România.

Medicul a avertizat, de asemenea, că locurile precum restaurante, terase și cluburi, care sunt întotdeauna aglomerate, pot fi o sursă de infectare sigură dacă nu este păstrată distanțarea socială.

Uitaţi-vă de exemplu situaţia din Italia care a fost dezastruoasă şi în momentul de faţă italienii au de patru ori mai puţine cazuri decât avem noi raportat la populaţie. Acolo oamenii au fost într-adevăr traumatizaţi prin consecinţele infecţiei care a produs numeroase victime şi au foarte mare grijă să respecte cele trei-patru reguli la care facem şi noi apel pentru ca lumea să înţeleagă despre ce este vorba.

Discuţia legată de sancţiuni şi de măsuri coercitive ar trebui să începem să o mutăm în zona educării, a convingerii oamenilor care trebuie să înţeleagă acelaşi mesaj indiferent de zona politică din care vin unii sau alţii: să lămurim oamenii că singura modalitate de a ţine lucrurile sub control şi de a avea o viaţă absolut normală, fără riscuri pentru sănătatea publică, este să respectăm aceste reguli„, a explicat Alexandru Rafila, la România TV.

Ce spune Alexandru Rafila despre decizia CCR

Medicul Rafila a criticat dur decizia CCR de a renunța la izolarea și carantinarea persoanelor asimptomatice. Acesta a explicat că mai presus de argumentele juridice este sănătatea oamenilor care este în pericol în aceste condiții.

Sunt niște decizii care sunt de natură juridică și care au fost luate, probabil, ținând cont de legislație, de dreptul constituțional și atunci este în regulă, nu asta este problema. Ar trebui să aducem discuția în zona medicală și în zona responsabilității fiecărei persoane.

Eu sunt convins că și persoanele care au fost în carantină, dacă se duc la domiciliu e bine să se izoleze, să nu își îmbolnăvească alți membri de familie, trebuie puțin să ne dăm seama că aceste norme legislative, juridice și așa mai departe, sunt una, prevenirea transmiterii bolii e o altă discuție și cred că trebuie să ne concentrăm puțin să învățăm, să educăm oamenii, să insistăm asupra măsurilor preventive pe care trebuie să le luăm și să lăsăm la o parte discuțiile de natură juridică”, a afirmat acesta, potrivit Digi24.