Alexandru Rafila, șocat de moartea gravidei din Botoșani: „E o lipsă de umanitate. Indiferent de cât va plăti acest spital, Alexandra a murit”
Confruntat pe tema tinerei de la Botoșani, diagnosticată cu sarcină oprită din evoluție și, în cele din urmă, declarată decedată, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a declarat șocat de situație. Ce a spus oficialul PSD despre despăgubirile pe care le va avea de plătit spitalul.
Alexandru Rafila, față-n față cu Mihai Morar
Cazul Alexandrei, tânăra însărcinată care a murit pe patul de spital din Botoșani, a scandalizat România. Regretata mamă a ajuns la spital, unde i s-a spus să aștepte până a doua zi, când va fi operată după ce medicul va ajunge la muncă. Femeia prezenta o sarcină oprită din evoluție și mai avea trei copii.
Despre modernizarea sistemului medical din România, construirea de noi instituții spitalicești și specializarea medicilor s-a vorbit de foarte multe ori în spațiul public. Ministrul Sănătății a fost întrebat cum este posibil ca în anul 2023 o pacientă însărcinată să rămână fără aer într-un spital.
Alexandru Rafila a fost invitat la podcastul lui Mihai Morar, unde a discutat despre mai multe probleme ale sistemului medical românesc, printre care și despre malpraxis, dar și despre situația Alexandrei, tânăra care a decedat din cauza complicațiilor suferite în urma unei sarcini oprite din evoluție.
Ministrul Sănătății: „Este un caz care m-a șocat”
Ministrul Sănătății a declarat în podcastul lui Mihai Morar că situația de la Botoșani l-a șocat. Nu din cauza lipsei de profesionalism neapărat, ci din cauza lipsei de umanitate. Este inacceptabil, din punct de vedere moral, ca o tânără să moară pe pat de spital, a spus Alexandru Rafila.
„Este un caz care m-a șocat. E o lipsă de umanitate, nu de profesionalism. Apare o zonă pe care trebuie să o accesăm și să o îmbunătățim. Nu e doar de competența medicilor, ci și de modul în care această competență este exercitată”, a declarat Alexandru Rafila.
Despăgubirile nu o vor înlocui pe Alexandra
Ministrul Sănătății a precizat că în România nu există o structură care să aibă responsabilitate integrată să judece cazurile de felul acesta din instituțiile medicale, inclusiv malpraxisul.
„În momentul de față există o acțiune în curs a familiei împotriva spitalului. Sigur că justiția va hotărî eventualele despăgubiri materiale. Opinia mea – nu sunt preocupat de aceste despăgubiri – este că, indiferent cât va plăti acest spital, Alexandra a murit, iar ea putea să trăiască și să își crească copiii”, a punctat Alexandru Rafila.
În altă ordine de idei, ministrul PSD a precizat că în România sunt în construcție în prezent mai multe spitale, în valoare de 700 de milioane de euro, în municipiile Iași, Cluj-Napoca și Craiova. Primul se face în Moldova. Toate trei trebuie finalizate până în 2027 și deschise pentru pacienți în 2028.