Alexandru Rafila, semnal de alarmă privind pericolul reprezentat de noua tulpină Covid: „Nu putem lăsa garda jos”
Medicul Alexandru Rafila a vorbit, duminică seara, despre pericolele pe care noua tulpină Covid-19 le poate avea asupra omenirii. Potrivit ministrului Sănătății, doctorița de origine africană care a etichetat simptomele acestei tulpini mutante ca fiind „ușoare” s-a grăbit că această concluzie încurajatoare, adevăratele riscuri fiind transmise după analiza completă a tulpinii.
Medicul Rafila, despre simptomele apărute în urma tulpinii Omicron
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a contrazis-o pe doctorița africană, Angelique Coetzee, care a declarat că simptomele acestei tulpini nou apărute sunt ușoare. În replică, medicul român a subliniat faptul că oboseala extremă nu reprezintă un simptom ușor pe care medicii ar trebui să-l ignore. Mai mult, fostul reprezentat OMS a concluzionat că această nouă tulpină se transmite rapid, ceea ce poate reprezenta un risc mare pentru sănătatea publică.
“Peste 2-3 săptămâni vom afla cât de periculoasă este noua variantă. Informaţiile sunt puţin contradictorii. Nu poţi să vorbeşti de oboseală extremă şi să spui că este un simptom foarte ușor.
Varianta a fost identificată pe 24 noiembrie, de la un pacient de la care s-a recoltat proba pe 9 noiembrie, deci de foarte puțin timp. Dar e clar că se mişcă repede noua tulpină”, „, a transmis ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, duminică, la Antena 3.
Informațiile cunoscute până acum despre noua tulpină Covid-19
Potrivit ministrului Alexandru Rafila, noua variantă mutantă aduce îngrijorare în rândul oficialilor din domeniul medical, aceasta prezentând mai multe caracteristici necunoscute până în acest moment. De fapt, medicul susține că singurul aspect cunoscut este acela privind gradul crescut de contagiozitate, urmând a fi descoperite în viitorul apropiat gradul de agresivitate și rezistența la vaccinurile deja existente.
Mai mult, Alexandru Rafila susține că, în comparație cu măsurile adoptate de alte țări, România nu a acționat „isteric”, singura măsură restrictivă fiind aceea a carantinării persoanelor care sosesc din șapte țări ale Africii.
“Noi vorbim despre o variantă de preocupare, care este importantă din trei puncte de vedere: fie se transmite foarte repede, fie produce simptome diferite, grave față de variantele anterioare, fie anticorpii pe care îi avem noi după o infecție anterioară sau după vaccinare nu mai neutralizează.
Din cele trei noi cunoaștem doar una, faptul că se transmite foarte repede. Atât cunoaștem. Mai mult nu cunoaștem și o să aflăm peste 2-3 săptămâni dacă anticorpii pe care îi avem după vaccinare sau după boală sunt sau nu sunt neutralizați față de această variantă și când o să fie un număr suficient de cazuri, pentru că vorbim despre vreo 200 de cazuri, o să putem să avem un răspuns apropo de simptomatologie.
În general, cu cât avansează în timp o tulpină virală de multe ori scade patogenitatea. Asta ar fi vestea bună, dar nu putem pleca de la această premisă și să lăsăm garda jos. Noi nu am acționat isteric în niciun caz, am reacționat rapid, așa cum ne-a recomandat Centrul European de Control al Bolilor. Singurul lucru care s-a întâmplat a fost carantinarea pasagerilor care vin din şapte ţări din Africa”, a concluzionat dr. Alexandru Rafila.