Alexandru Rafila, semnal de alarmă privind apariția subvariantei BA.2 a tulpinii Omicron în România: „Sunt apărute 13 cazuri”

de: Rosu Ioana
02 02. 2022

Apar informații de ultimă oră privind apariția subvariantei BA.2 a tulpinii Omicron, care se presupune că este mai contagioasă decât varianta originală. Potrivit OMS, acest virus a fost detectat deja în 57 de țări, ceea ce creează îngrijorare în rândul specialiștilor. În urmă cu puțin timp, ministrul Sănătății a transmis că această subvariantă a fost identificată și în țara noastră, dezvăluind ce etape urmează a fi parcurse pentru a analiza cu atenție acest pericol.

Alexandru Rafila, despre subvarianta BA.2 Omicron: „Virusul evoluează permanent”

Tulpina Omicron este predominantă în toată lumea, astfel că 93% dintre infectări sunt generate de aceasta. Potrivit buletinului epidemiologic săptămânal prezentat de OMS, în diferite zone ale lumii există deja mai multe subvariante ale acetei tulpini, respectiv, BA.1, BA.1.1 , BA.2 şi BA.3.

În timp ce BA.1 şi BA.1.1 reprezintă cele mai vechi versiuni identificate până acum, în ultima vreme, s-a constat o creștere semnificativă a subvariantei BA.2, care pare să fie mai contagioasă și cu mai multe mutații diferite față de cea originală. Până în prezent nu au fost identificate cazuri grave generate de această subvariantă, însă monitorizarea evoluției sale este imperios necesară. OMS a transmis, de asemenea, că în unele țări, mai mult de jumătate din cazurile de Omicron au fost generate de această subvariantă.

Alexandru Rafila a transmis, marți seară, că și în România au fost identificate 13 cazuri cu această subvariantă, urmând ca în viitor, odată cu gradul mai mare de secvențiere, să fie analizat ce tip de tulpină a generat o formă mai grea a bolii.

„Sunt apărute 13 cazuri. E o tulpină care în unele ţări se răspândeşte în paralel cu Omicron clasică, să spunem aşa, vedeţi că virusul evoluează permanent, singura diferenţă care nu este încă confirmată, dar este posibilă, este legată de transmisibilitate, care se pare că este şi mai mare decât la Omicron. Noi nu avem decât 13 cazuri secvenţiate până în momentul de faţă cu această nouă tulpină”, a declarat Rafila.

„Este posibil să se extindă și în România”

Alexandru Rafila a explicat că această subvariantă ar putea fi mai contagioasă decât variant orginală, dar momentan nu există motive de îngrijorare, atâta timp cât nu conduce la dezvoltarea unor forme grave ale infecției.

„Este posibil să se extindă şi în România, dar atât timp cât nu produce o boală mai gravă, nu cred că vor fi probleme legate de această tulpină, din punct de vedere al sănătăţii publice”, a adăugat ministrul Sănătății.

Medicul a ținut să sublinieze faptul că, începând cu această săptămână, a fost demarat un studiu în majoritatea secțiilor ATI din țară, urmând să recolteze probe de la pacienții în stare gravă, pentru a le secvenția și a identifica tulpina dominantă.

„Săptămâna aceasta am început un studiu în toate secţiile sau în majoritatea secţiilor de Terapie Intensivă. Vom preleva probe de la aceşti pacienţi, le vom secvenţia şi vom şti cu exactitate care este proporţia de cazuri Omicron şi care este proporţia de cazuri Delta în rândul pacienţilor cu forme grave şi lucrul ăsta o să ne confirme dacă supoziţia noastră este cea corectă”, a declarat Alexandru Rafila.