Alexandru Rafila, semnal de alarmă cu privire la explozia cazurilor grave de COVID-19. Cine este vizat

de: Rosu Ioana
11 08. 2020

Medicul Alexandru Rafila a explicat că o reducere a numărului de cazuri de COVID-19 nu înseamnă o scădere a pacienților internați la Terapie Intensivă în stare gravă. Din contră, acesta avertizează asupra creșterii acestor cazuri medii și grave, dar și asupra sistemului medical suprasolicitat.

Care este situația României în momentul de față

Alexandru Rafila explică fenomenul care are loc în țara noastra în această perioadă. După o creștere alarmantă a cazurilor de COVID-19, pe o perioadă de două luni, medicul afirmă că este imposibilă o stagnare bruscă a tuturor cazurilor.

Mai mult, chiar dacă numărul de teste pozitive va fi mai mic, numărul pacienților de la Terapie Intensivă va fi mai mare, ca urmare a unui decalaj care are loc între agravarea stării de sănătate a pacienților, procesul de tratare în ATI și alți factori care influențează acest decalaj.

Medicul a mai subliniat și faptul că nu există o certitudine a faptului că pandemia de COVID-19 a atins vârful, ca urmare a transmiterii comunitare mare.

Ceea ce am acumulat nu este neapărat îmbucurător, pentru că am fost practic pe un trend ascendent începând cu debutul lunii iunie, deci e vorba de o creștere lentă, dar permanentă în ultimele două luni. Ne găsim, în momentul de față, într-o zonă despre care toată lumea speră să ducă la aplatizarea curbei de creștere. Rămâne de văzut dacă în această săptămână aceste lucruri se vor confirma”, a declarat Alexandru Rafila.

Ultimele două săptămâni își vor pune amprenta în secțiile de Terapie Intensivă

Reprezentantul României la OMS a explicat că în urma creșterilor de îmbolnăviri, secțiile de Terapie își cresc zilnic numărul de pacienți, iar acest lucru se întâmplă la scară mica, dar repetat, ceea ce înseamnă că lucrurile pot scăpa de sub control la un moment dat.

Chiar dacă intrăm într-o decelerare a creșterii, avem o problemă legată de acest număr mare de cazuri care s-a cumulat în ultimele două săptămâni și care, în curând, își va regăsi un răsunet în numărul de cazuri internate în secțiile de terapie intensivă.

Față de ieri, de exemplu, este o creștere de circa 30 de cazuri, care pare mică – toată problema este legată de repetarea acestei creșteri. Dacă ea se va dovedi continuă în următoarea perioadă, atunci sigur că efortul colegilor care lucrează în secțiile de terapie intensivă va fi foarte mare”, a afirmat medicul.

Pe de altă, acest proces decalat este normal, iar medicii au în vedere eventualele creșteri care pot forța sistemul sanitar românesc. În schimb, un aspect foarte important îl are stagnarea creșterilor de infecții care au loc zilnic.

Ei stau două, trei săptămâni într-o secție de terapie intensivă. Mai mult, ei sunt internați, de exemplu, cu o formă ușoară sau o formă medie a bolii și evoluția gravă, care necesită asistență într-o secție de terapie intensivă, apare după un număr de zile. Această chestiune are două componente.

Una la care ne așteptăm, ca după înregistrarea unui număr mare de cazuri să urmeze o creștere decalată cu una, două săptămâni a numărului de cazuri în secțiile de terapie intensivă. E vorba de acel interval care, la început, este legat de evoluție nu foarte gravă a bolii, dar care la un moment dat se poate agrava și atunci omul trebuie să ajungă în secția de terapie intensivă”, a explicat Rafila.