Alexandru Rafila rupe tăcerea. La ce efecte secundare trebuie să se aștepte românii care vor face vaccinul anti-COVID-19
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a vorbit marți seara despre efectele secundare ale vaccinului anti-covid-19 asupra persoanelor care îl vor face. Trebuie menționat faptul că cei care vor avea prioritate pentru administrarea vaccinului sunt cetățenii din categoriile de risc și cadrele medicale.
Cine va verifica efectele vaccinului administrat populației
Medicul Rafila a vorbit ieri seară la antena3 despre posibilele efecte pe care acest vaccin așteptat de toată lumea le-ar putea avea. Potrivit acestuia, oamenii nu ar trebui să fie temători în privința reacțiilor adverse care ar putea apărea.
Cu toate acestea, efecte secundare există, asemeni și altor vaccinuri. Printre acestea se numără: durere la locul administrării, subferilitate, disconfort la locul vaccinării.
Pe de altă parte, profesorul vorbește de prezența unor posibile reacții, apărute doar în stadiul trei de testare al vaccinului, acesta fiind în curs de desfășurare. Acestea vor fi atent monitorizate de Agenția Europeană a Medicamentului.
„Noi nu putem să ne așteptăm la alte efecte secundare decât cele care au fost observate în studiul clinic de fază 3. Și de ce spun de fază 3 – pentru că acolo ai zeci de mii, 40.000 de subiecți care sunt vaccinați.
În studiile de fază 1 ai câteva zeci, ulterior câteva sute și câteva zeci de mii în studiile de fază 3. Până acum au fost reacții de durere la locul administrării, subfebrilitate sau un ușor disconfort pentru o perioadă de câteva ore.
Nimic altceva, cel puțin din ce relatează producătorii. Aceste efecte adverse caere sunt totdeauna contabilizate vor fi verificate de Agenția Europeană a Medicamentului”, a dezvăluit medicul, la antena3.
Ce trebuie să facă cetățenii care vor întâmpina reacții adverse la vaccin
Reprezentantul României la OMS a explicat în exclusivitate, în cadrul emisiunii “Punctul de întâlnire”, moderată de Radu Tudor, că orice reacție adversă apărută la pacienți va fi monitorizată și menționată într-un sistem care se ocupă exclusive cu raportarea acstor situații. De aceste aspect se va ocupa Institutul Național de Sănătate Publică în parteneriat cu Agenția Națională a Medicamentului.
În cazul în care se constată reacții adverse grave, vaccinarea va fi stopată până la identiicarea problemei.
“Încă un lucru care este foarte important: orice reacție adversă va fi monitorizată și introdusă într-un sistem electronic de raportare.
Aici este vorba despre un parteneriat între Institutul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională a Medicamentului, iar oricine va face acest vaccin va avea posibilitatea să raporteze imediat, în timp real, dacă apare vreo reacție adversă.
Dacă se constată cumva că reacțiile adverse sunt grave, pun într-un fel în pericol sănătatea, cu siguranță se oprește vaccinarea până la clarificarea cauzelor și nu continuă decât în condiții de siguranță”, a spus Alexandru Rafila la antena3.