Alexandru Rafila rupe tăcerea despre vaccinul anti-COVID-19. Va fi sau nu obligatoriu pentru cetățeni?
Alexandru Rafila a explicat în cursul serii de joi ce se va întâmpla cu vaccinul anti-COVID-19 atunci când va sosi în România. Potrivit reprezentantului României la OMS, încrederea în vaccin trebuie construită.
Efectele vaccinului anti-COVID-19, necunoscute în acest moment
Alexandru Rafila a fost invitat joi seara într-o intervenție la „Sinteza Zilei”, moderată de Mihai Gâdea, acolo unde a discutat despre ce îi va aștepta pe români, odată cu primirea vaccinului în România. Mulți oameni privesc antidotul ca pe o nouă șansă la viață, pe când alții privesc cu scepticism acest vaccin, mult prea nou pentru a-și pune speranța în el.
Medicul Rafila a explicat că acest vaccin nu va fi obligatoriu, dorința oamenilor va trebui să vină în timp, după ce capătă suficientă încredere insuflată din exemplul altora. Potrivit reprezentantului României la OMS, vaccinul împotriva noului coronvirus prezintă încă date necunoscute, precum eficacitatea sa, ori reacții adverse.
„Cu siguranță acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm de unul singur. Aceste vaccinuri sunt noi și, una este să discuți de vaccinul DTP, care este cunoscut de zeci de ani și se cunoaște foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacții adverse.
Și altceva e să discuți despre un produs nou, despre care lumea nu știe nimic și care a trecut doar prin niște studii clinice”, a mai spus doctorul Rafila, joi, în direct la Antena3.
Câte persoane acceptă vaccinul în acest moment
Potrivit reprezentantului României la OMS, până în prezent, aproximativ 50% din populație este deschisă să se vaccineze anti-COVID-19, urmând ca ulterior, numărul persoanelor interesate să crească.
Pentru a se întâmpla acest lucru, medicul subliniază că este nevoie de o campanie de informare transparentă și sinceră, astfel ca oamenii să înțeleagă necesitatea acestuia.
„Acceptabilitatea pentru acest vaccin este de 50% din populație. Important este că, prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească. Dar aceasta e condiționată de o foarte bună campanie de informare a populației, care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută.
Dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au avut probleme, nu au efecte adverse, devin protejați în fața bolii, cu siguranță vor avea și ei încredere să se vaccineze.
Abordarea corectă o putem avea după ce aceste vaccinuri sunt evaluate și sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului. Până atunci, noi avem doar niște declarații ale companiilor producătoare, care au încheiat faza a treia a studiilor clinice, dar toate aceste documente urmează să fie evaluate de experți independenți de la EMA sau FDA din Statele Unite”, a mai declarat profesorul Rafila.
Pentru a avea o mai bună gestionare a pandemiei, medicul consideră că în România ar trebuie să fie efectuate 80.000 de teste zilnic.