Alexandru Rafila rupe tăcerea despre soarta românilor. Ce restricții se vor lua după decizia Franței de a intra în carantină generală

Alexandru Rafila, adevărul despre situația României Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

România a depășit ieri 5.000 de cazuri de COVID-19, ceea ce înseamnă că situația țării noastre este una la limită, iar autoritățile au intrat deja în alertă. Medicii sunt, de asemenea, speriați de o nouă explozie a cazurilor, dar și de numărul ridicat al deceselor. Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a vorbit ieri despre ce se va întâmpla în țara noastră, după ce Emanuel Macron a anunțat ieri seară carantină generală pentru Franța.

Francezii nu au respectat regulile

Europa este în stare de alertă după ce, ieri seară, Franța și Germania au anunțat carantină generală, respectiv carantină parțială. Invitat într-o intervenție la Digi24, Alexandru Rafila a explicat de ce francezii au „de două ori și jumătate mai multe cazuri decât noi” . Profesorul dă asigurări potrivit cărora populația franceză nu a ținut cont foarte strict de regulile impuse de autorități, astfel că existau multe zone, inclusiv cele din preajma localurilor și restaurantelor, în care masca era inexistentă, creându-se ideea de relaxare totală.

Emanuel Macron anunță carantina generală
Emanuel Macron anunță carantina generală

Acesta precizează că după o perioadă caldă în care virusul a părut să fie ținut sub control, perioada mai rece a adus cu sine creșteri uriașe cu privire la numărul îmbolnăvirilor de COVID-19. De asemenea, situația în Europa este una îngrijorătoare, dat fiind faptul că sistemele de sănătate nu mai fac față.

„Din păcate, tot mai multe țări în Uniunea Europeană înregistrează astfel de evoluții, care fac ca sistemele de sănătate să nu fie sustenabile, adică să nu poată să preia toți pacienții și nu mă refer doar la pacienții de terapie intensivă, ci și alți pacienți, cu forme medii. De exemplu, în Belgia nu au acces la servicii medicale spitalicești dacă au forme medii de boală.

În Franța, utilizarea măștii era o glumă în zona localurilor, în zona de alimentație publică. Nu se utiliza masca în niciun fel. Explozia actuală de cazuri este, până la urmă, rezultatul unei relaxări totale, care – după sezonul cald, care a dus la o scădere de cazuri – a determinat situația pe care o vedem acum”, a spus acesta, potrivit Digi24.

România intră în crantină?

Întrebat dacă și România va avea aceeași soarta ca și Franța, profesorul Alexandru Rafila a răspuns că pentru acest moment nu există o astfel de decizie. Acesta a precizat că România se află într-o situație puțin mai bună decât a Franței, numărul cazurilor fiind relative constant.

Medicul reproșează sistemului de sănătate românesc, dar și autorităților, faptul că nu s-a focusat și nu a prevăzut o creștere a pacienților de o asemenea anvergură.

„Noi avem o situație ceva mai bună, la noi a fost o creștere permanentă, noi n-am avut acea scădere din timpul verii, dimpotrivă, toată vara am înregistrat o creștere a numărului de cazuri.

S-a produs ceva care, din punctul meu de vedere putea fi făcut mai bine, sistemul de sănătate publică nu a fost în niciun fel ranforsat, focalizat pentru o eventuală reizbucnire a numărului de cazuri și, de asemenea, nu am pregătit din punct de vedere al capacității de testare o structură de pregătire a personalului și introducerea unui control extern de calitate care să facă credibile toate rezultatele din sistem”, a declarat Alexandru Rafila.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI