Alexandru Rafila, reacție explozivă cu privire la vaccinarea obligatorie: „Oamenii trebuie convinși, nu forțați”

Alexandru Rafila, reacție explozivă cu privire la vaccinarea obligatorie: „Oamenii trebuie convinși, nu forțați”
Alexandru Rafila, despre discriminarea cetățenilor Sursă foro: Inquam Photos / Ilona Andrei

Profesorul Alexandru Rafila a abordat subiectul vaccinării obligatorii, impuse de autorități. Potrivit ultimelor zvonuri, accesul în spațiile închise ar putea fi condiționat de vaccinarea cetățenilor, lucru cu care reprezentantul României la OMS este total în dezacord. Potrivit acestuia, cetățenii trebuie să înțeleagă cu ajutorul campaniilor făcute de oficiali avantajul pe care vaccinarea îl constituie, însă, să nu fie discriminați dacă aleg să nu se imunizeze anti-Covid-19.

Cele două soluții care pot evita transmiterea comunitară a virusului

Medicul Alexandru Rafila susține că cea mai importantă barieră împotriva noului coronavirus este prevenția. Cu privire la accesul în spațiile închise, mediul optim pentru transmiterea comunitară, specialistul susține că există două soluții: dovada vaccinării și cea a testării.

Chiar dacă diferența valabilității între cele două este mare, profesorul susține că oamenii nu pot fi obligați să o aleagă pe cea mare, din cauza restricțiilor care i-ar obliga să se vaccineze.

„Important este ca atunci când intri într-un spaţiu închis , riscul de transmitere al bolii să fie diminuat la maximum. Lucrul acesta se poate obţine în două feluri. Fie prin vaccinare, fie prin testare. Diferenţa trebuie să fie legată doar de durata valabilităţii unui astfel de certificat verde, dacă vreţi”, a explicat medicul.

Restricții comune anti-Covid-19 pentru toată Europa

Reprezentantul României la OMS susține că existența unui set de restricții comun pentru toate țările europene ar mai ameliora tensiunile care izbucnesc între autorități și cetățeni, În acest mod, în timp ce autoritățile doresc să anticipeze și să gestioneze pandemia cât mai bine, oamenii se simt discriminați și constrânși din punct de vedere al libertăților.

Este deja bine cunoscută această durată de 72 de ore pentru un test PCR, 24 de ore pentru test antigenic şi o durată mai mare pentru o persoană care a fost vaccinată sau care a trecut prin boală.

Toate aceste eventualităţi trebuie luate în considerare, ele practic sunt şi reglementate sau recomandate de Comisia Europeană şi atunci cred că aplicarea în mod unitar la nivelul tuturor ţătilor europene a aceluiaşi set de măsuri, cred că este binevenită şi nu ar mai crea niciun fel de tensiuni sau discriminări între cetăţeni.

Una este să convingi omul că e bine să se vaccineze şi altceva este să produci discriminări sau lucruri de genul acesta care până la urmă cred că nu fac bine şi chiar pot să scadă, dacă vreţi, nu neapărat încrederea, dar disponibilitatea pentru vaccinare, pentru că oamenii trebuie convinşi, nu trebuie forţaţi. E o nuanţă asupra căreia trebuie să reflectăm”, a explicat prof. Rafila, pentru news.ro.

„Campania de vaccinare merge prost de acum două luni”

Medicul Alexandru Rafila nu s-a sfiit cu nicio ocazie să afirme public eșecul campaniei de vaccinare, responsabil fiind în mare parte Guvernul, în frunte cu premierul. În ciuda unui obiectiv stabilit cu mult timp înainte, România se află în pragul celui de-al patrulea val al pandemiei cu un număr mai mic de cetățeni vaccinați față de cele cinci milioane care urmau a fi atinse pentru luna iunie.

Specialistul solicită nevoia imperioasă a unei campanii eficiente, care să se adreseze atât tomânilor plecați în străinătate, cât și celor prezenți în țară, mai cu seamă, categoriilor de risc.

Trebuie o informare mult mai explicită în ceea ce priveşte condiţiilor românilor de plecare în străinătate, ea lipseşte cu desăvârşire, sunt hotărâri ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care nu sunt explicate.

Campania de vaccinare a început să meargă prost de acum două luni. Acum două luni, prim-ministrul României a generat două angajamente că până la data de 1 iunie vor fi vaccinate 5 miloane de persoane. Suntem aproape la 1 august iar cele 5 milioane de persoane încă nu au fost vaccinate.

Mai mult, până la 1 august era avansată cifra de 10 milioane de persoane vaccinate. Este în mod evident o lipsă de înţelegere a modului în care merge campania de vaccinare. Imediat, la câteva săptămâni, au urmat declaraţii legate de faptul că nu are niciun fel de importanţă câte persoane se vaccinează şi important este să avem cazuri puţine.”, a transmis medicul Alexandru Rafila.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI