Alexandru Rafila, reacție acidă cu privire la restricțiile impuse de autorități. Ce ar trebui să facă, de fapt, persoanele nevaccinate

Alexandru Rafila, reacție acidă cu privire la restricțiile impuse de autorități. Ce ar trebui să facă, de fapt, persoanele nevaccinate
Alexandru Rafila, despre restricțiile pentru nevaccinați

Alexandru Rafila a vorbit recent despre campania de vaccinare și despre noile restricții care îi vizează pe cei nevaccinați anti-Covid-19. Medicul consideră că discriminarea cetățenilor ar fi o mare greșeală pe care autoritățile ar comite-o, iar ca soluție pentru limitarea transmiterii comunitare ar fi egalitate de șanse. În timp ce unii s-au vaccinat și pot avea acces în anumite locuri cu certificatul digital, ceilalți ar putea avea acces pe baza unui test Covid negativ.

“Succesul campaniei de vaccinare a fost extrem de limitat”

Reprezentantul României la OMS a vorbit duminică despre insuccesul pe care campania de vaccinare l-a înregistrat până în acest moment, dar și despre greșeala pe care autorotățile sunt pe cale să o facă, prin impunerea unor restricții care vizează nevaccinații.

Potrivit specialistului, singura soluție pentru evitarea deceselor și a exploziei de cazuri este vaccinarea, la care România stă extrem de prost, fiind la coada statelor din UE din punct de vedere al gradului de vaccinare.

“Cazurile grave, spitalizarea și decesele sunt evitate la persoanele care sunt vaccinate. Atunci în mod evident vaccinarea este răspunsul. Din păcate, noi avem o acoperire vaccinare redusă și chiar dacă am corobora acoperirea vaccinală cu persoane care s-au imunizat prin trecerea prin boală cu siguranță că nu depășim 50% față de alte țări care au răspuns imun generat de boală și de vaccinare mult mai mare.

Din cauza asta eu am anumite rezerve și cred că cel mai important lucru ar fi să încercăm să ne convingem concetățenii că mai avem câteva săptămâni la dispoziție încât acoperirea vaccinală să se apropie de cea din țările din Uniunea Europeană.

Noi suntem pe ultimul loc și, din nefericire, succesul campaniei de vaccinare a fost extrem de limitat şi în momentul de față putem chiar să discutăm de un eșec pentru că în fiecare zi se vaccinează undeva între 5 și 10 mii de persoane. Este foarte puțin”, a spus Alexandru Rafila.

Accesul în spațiile închise, obligatoriu pe baza certificatului de vaccinare

Întrebat ce părere are despre obligativitatea prezentării certificatului digital la intrarea în spațiile închise precum teatre, cinematografe, restaurante și spații similare, Alexandru Rafila a explicat că nu i se pare o problemă, atâta timp cât nu vor exista discriminări între persoanele vaccinate și cele nevaccinate.

Acesta susține că măsurile restrictive față de o anumită categorie de persoane reprezintă, de fapt, incapacitatea Guvernului de a crea o campanie de informare suficient de puternică pentru a convinge publicul țintă.

„Trebuie să evităm să discriminăm oamenii pe baza vaccinării pentru că vaccinarea trebuie să fie voluntară, oamenii trebuie să înțeleagă utilitatea vaccinării. Mie mi se pare că a împărți lumea în vaccinaţi şi nevaccinați nu este un lucru bun pentru că generează frustrări, inechități și discriminarea să știți că nu este încurajată.

Organizația Mondială a Sănătății tot timpul a menționat acest lucru pentru că nu trebuie să faci discriminare între cei vaccinaţi şi nevaccinați, trebuie însă să faci o campanie de informare țintită pentru fiecare categorie socială.

Ori lucru ăsta nu prea s-a întâmplat. Adică nu poţi să compensezi incapacitatea guvernului de a face campanie de informare de bună calitate și de a convinge lumea să se vaccineze cu măsuri punitive”, a adăugat Alexandru Rafila, potrivit Antena3.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI