Alexandru Rafila, previziune înfricoșătoare pentru români. Câte persoane vor fi infectate cu noul coronavirus în următoarea lună

de: Rosu Ioana
30 10. 2020

După înregistrarea unui nou record negativ de îmbolnăviri cu COVID-19, Alexandru Rafila trage un mare semnal de alarmă cu privire la agravarea acestei situații. Potrivit reprezentantului României la OMS, următoarea lună va fi una de foc, în care o mare parte din populație va trece prin infecția cu noul coronavirus.

Câte persoane au trecut, de fapt, prin infecția cu COVID-19

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit la Realitatea Plus despre situația disperată în care se află România, dar și despre imunizarea pe nesimțite a populației. Medicul revine asupra fenomenului pe care mulți dintre noi nu îl cunosc sau nu îl conștientizează, și anume, de persoanele asimptomatice care au trecut prin boală fără să știe.

Aceștia, la rândul lor, au fost transmițători activi ai virusului, dar din păcate, nu au știut. Tocmai de aceea, autoritățile trag un semnal de alarmă cu privire la respectarea regulilor de protecție, pentru a preveni transmiterea virusului prin această modalitate.

Oameni purtând mască pe stradă

Alexandru Rafila estimează că, până în acest moment, numărul persoanelor infectate cu COVID-19 este de zece ori mai mare decât numărul de pacienți testați și declarați.

“Raportul dintre numărul de cazuri diagnosticate și numărul de cazuri care există în realitate este, în general, de la 1 la 10. Dacă o să vă uitați la numărul de cazuri din România, avem, să spunem, 200.000 sau peste, probabil că numărul de cetățeni români care s-au infectat până în acest moment se apropie de 2 milioane. Dar astea sunt forme inaparente, asimptomatice”, a declarat Alexandru Rafila, la Realitatea Plus.

COVID-19 lovește puternic majoritatea țărilor

Alexandru Rafila a explicat că România se află printre țările cu o rată de incidență mai mică, comparativ cu țările în care rata de incidență este de 12 la mia de locuitori (Cehia). Potrivit specialistului, doar opt țări din UE se află într-o situație cu un număr moderat de cazuri, în timp ce mult altele se confruntă cu statistici îngrijorătoare.

“Raportul dintre numărul de cazuri diagnosticate și numărul de cazuri care există în realitate este, în general, de la 1 la 10. Dacă o să vă uitați la numărul de cazuri din România, avem, să spunem, 200.000 sau peste, probabil că numărul de cetățeni români care s-au infectat până în acest moment se apropie de 2 milioane. Dar astea sunt forme inaparente, asimptomatice.

Tot mai multe țări sunt afectate. În momentul de față mai sunt vreo 8 state din UE care au valori relativ reduse ale cazurilor noi în ultimele două săptămâni. Marea majoritate au cifre ingrijoratoare: Spania, Franța, Italia, Germania. Cehia este extrem de lovită, și Belgia la fel.

Noi avem cam 300 la 100.000 de locuitori, incidență cumulată, adică 3 la mia de locuitori. Aceste tari au 12, au de patru ori mai multe cazuri decât avem noi, raportate la populatie. Din cauza aceasta, Cehia a pierdut lupta, cel putin pentru moment, are o mortalitate foarte mare, ingrozitor de mare: 12 cazuri la 100.000 de locuitori, ceea ce este foarte mult”, a mai afirmat acesta.

Ce procent din populație va fi imunizat peste o lună

Alexandru Rafila a explicat infecția cu COVID-19 prin similitudine cu virusul gripal. Numărul de cazuri diagnosticate este mult mai mic decât cel real. Medicul oferă cifre ireale de persoane care, se pare, că vor trece prin această infecție periculoasă până la finalul lunii viitoare.

“Se întâmplă la fel și la gripă. Numărul de cazuri de gripă diagnosticate este mult mai mic decât numărul de cazuri reale de gripă și lucrul ăsta se stabilește prin studii de seroprevalență, adică studii care arată câte persoane au anticorpi din totalul populației, deci care au trecut prin boală.

S-a făcut și în România, Institutul Național de Sănătate Publică finalizează în perioada următoare un astfel de studiu și o să aflăm rezultatele acestui studiu. Opinia mea este că ne apropiem, încet-încet, de această proporție de 10% din populație.

Probabil că în următoarea lună vom ajunge la 10% din populație care a trecut prin boală”, a anunțat reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, potrivit realitatea.net.