Alexandru Rafila, previziune dură pentru România: „Putem ajunge până la sfârşitul lunii august, chiar şi mai devreme la o…”

de: Rosu Ioana
28 07. 2020

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, trage un semnal de alarmă cu privire la situația îngrijorătoare a României, după ce ieri s-au înregistrat 1.104 teste, fiind a șasea zi consecutivă în care se depășesc 1000 de cazuri. Medicul le recomandă tuturor oamenilor să poarte măști și să se protejeze, deoarece spitalele vor fi depășite în curând.

Ce se întâmplă cu paturile de la ATI

Președintele Societății Române de Microbiologie atenționează că cea mai bună abordare a stopării transmiterii acesti virus este prevenția și responsanilitatea oamenilor, astfel încât să evităm să depindem de niște paturi care, la un moment dat, vor atinge capacitatea maximă.

„La nivel naţional, paturi Covid-19 de ATI sunt undeva în jur de 800, până acum sunt ocupate 353, majoritatea însă în sudul ţării şi judeţul Braşov. Dar dacă lucrurile evoluează încet, încet se vor umple. Chiar dacă vor fi transferaţi pacienţi dintr-un judeţ într-altul”, a declarat Alexandru Rafila, pentru observatornews.ro.

“Nu trebuie să așteptăm ca lucrurile rele să se întâmple”

De asemenea, medicul prevede că până la sfârșitul lunii august, secția de Terapie Intensivă se va umple, un pat fiind ocupat de un pacient timp de trei săptămâni. Acesta explică faptul că o suplimentare a paturilor din ATI nu ar rezolva problema, deoarece sistemul medical se confruntă în continuare cu o lipsă acută de personal.

Gândiţi-vă că la 1000 de cazuri pe zi, 4-5% la sută au nevoie de Terapie Intensivă. Deci să avem zilnic 40-50 de cazuri pe zi, iar durata spitalizării la ATI e de 3 săptămâni. Putem ajunge până la sfârşitul lunii august, chiar şi mai devreme la o problemă foarte serioasă în ceea ce înseamnă paturile la ATI.

Lumea își închipuie că mai luăm paturi, dar ele sunt deservite de un personal medical care este destul de limitat în zona de Terapie Intensivă”, a declarat medicul.

Alexandru Rafila îndeamnă cetățenii la prevenție, la purtarea măștii și la precauție. El le sugerează oamenilor să se protejeze și să ia măsuri din timp pentru a evita un colaps al sistemului medical.

Nu trebuie să așteptăm, să avem o abordare mioritică, ca lucrurile rele să se întâmple, să nu mai avem locruri în spitaledar nu trebuie să aşteptăm + 8.06 aşa o abordare mioritică, aşteptăm ca lucrurile rele să se întâmple, să nu mai avem locuri în spitale. Eu cred că trebuie să facem ceva să oprim sau să reducem această transmitere ca să nu ajungem în această situație”, a spus Alexandru Rafila, potrivit observatornews.ro.

“Nu există soluții minune”

Reprezentantul României la OMS vorbește despre cea mai bună formă de a opri răspândirea virusului, protejarea individuală. Acesta îi roagă pe oameni să evite zonele aglomerate, să se spele des pe mâini și să poarte mască.

Nu avem o soluție minune. Nu cred că există. Cred că ceea ce trebuie să facem este stoparea sau reducerea transmiterii, pentru că degeaba discutăm de număr de paturi ATI, ele mai devreme sau mai târziu se vor umple şi eu cred că e mult mai important să reducem transmiterea cât să nu ajungem în situaţia să nu avem suficiente paturi pentru pacienţii infectaţi”, a declarat Alexandru Rafila.