Alexandru Rafila, previziune dezastruoasă pentru români după atingerea unui nou record negativ

de: Rosu Ioana
01 10. 2020

Medicul Alexandru Rafila revine cu vești îngrijorătoare pentru cetățeni după o nouă explozie de infectări cu COVID-19. Din păcate, ieri s-a atins un nou record al numărului de infectări, fiind pentru prima dată când se depășesc 2000 de cazuri.

Situația României după explozia de cazuri

România, asemeni altor țări, tinde să fie atinsă de cel de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, motiv de reală îngrijorare pentru autorități, cadre medicale și nu în ultimul rând, pentru cetățeni. Odată cu redeschiderea școlii și a altor activități, riscul infectării cu COVID-19 a crescut radical, rezultat care nu întârzie să apară.

După ce ieri s-au înregistrat 2.158 de cazuri, mai mulți medici au apărut în fața oamenilor pentru a le transmite situația actuală din spitale și din țară, cu dorința de a-i face și mai mult să conștientizeze importanța respectării regulilor de siguranță și a purtării măștii.

România a depășit pragul de 2.000 de cazuri de îmbolnăviri zilnice

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, se arată îngrijorat de numărul mare de cazuri, dar pe de altă parte, acesta mărturisește că se aștepta la o explozie de cazuri după redeschiderea școlilor. În această situație, interacțiunea dintre copii este mai greu de controlat, iar riscul transmiterii infecției de la unul la altul este mult mai mare.

Potrivit specialistului, Bucureștiul se află în fruntea listei orașelor cu cele mai multe cazuri, tocmai și pentru că în Capitală se regăsesc și persoane venite din alte orașe.

„Numărul de cazuri creşte datorită transmiterii comunitare mai intense care apare în diverse zone din ţară, inclusiv în Capitală. Incluzându-i şi pe cei care vin temporar în Bucureşti, avem 20% din cazuri în Bucureşti.

Este clar că ai o transmitere comunitară, adică te îmbolnăveşti prin contactul cu o persoană infectată pe care nu o cunoşti, nu poţi să asiguri trasabilitatea, nu poţi să testezi persoanele din jur, pentru că nu ştii cine te-a îmbolnăvit”, a spus Rafila la Digi 24.

„Este efectul deschiderii școlii”

Alexandru Rafila explică faptul că ne aflăm într-o perioadă critică, pe care nu am așteptat-o cu plăcere, dar care era cumva prevăzută de toată lumea. Au trecut aproximativ două săptămâni de la începerea școlii și au început să se simtă rezultatele.

Medicul a dezvăluit că numărul infectărilor a încput să crească izbitor încă din weeekend, atunci când s-au înregistrat recorduri negative față de sfârșiturile de săptămână de până acum.

„Părerea mea este că da, suntem la 10-12 zile de la momentul redeschiderii şcolilor. Spuneam să vedem ce se întâmplă peste 10-12-14 zile. Deocamdată vedem – număr mare de cazuri.

Duminică am avut un record pentru ziua de duminică, sâmbătă am aut un record pentru ziua de sâmbătă, astăzi avem un record absolut. Rămâne să vedem dacă în zilele următoare ne stabilizăm şi ajungem pe renumitul platou sau creşterea va continua.

E normal să fie aşa, copiii sunt mai greu de strunit, vin la şcoală, pleacă de la şcoală. Copiii, adolescenţii sunt cei care se îmbolnăvesc, fac forme banale, dar pot transmite boala unora dintre cei foarte apropiaţi, mai vârstnici, care pot să facă şi complicaţii”, a adăugat Rafila, potrivit Digi24.