Alexandru Rafila, lovitură dură pentru Nelu Tătaru. Ce ar face dacă i-ar lua locul în Ministerul Sănătății

Alexandru Rafila, lovitură dură pentru Nelu Tătaru. Ce ar face dacă i-ar lua locul în Ministerul Sănătății
Alexandru Rafila, despre neregulile din Ministerul Sănătății Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a vorbit în cursul serii de joi despre cele trei lucruri majore pe care le-ar schimba dacă s-ar afla în Ministerul Sănătății. Acesta a vorbit în termeni duri despre organizarea haotică a Ministerului, dar și despre controalele DSP-urilor care s-au dovedit a fi inutile.

Medicul Alexandru Rafila contrazice eficiența Ministerului Sănătății

Invitat în emisiunea „Sinteza Zilei”, moderată de Mihai Gâdea, la Antena3, reprezentantul României la OMS a explicat punctat neregulile pe care le-a identificat la nivelul Ministerului Sănătății în toată această perioadă. Pentru că pandemia de COVID-19 a demascat și mai tare sistemul de sănătate deficitar din România, dezinteresul și neprofesionalismul mai multor oficiali încep să iasă la iveală.

Alexandru Rafila a fost întrebat de Mihai Gâdea ce ar schimba în sistemul de sănătate actual. Ei bine, profesorul s-a axat pe trei elemente de maximă importanță fără de care lucrurile nu funcționează normal: structura Ministerului Sănătății privind controalele haotice făcute în spitale, testarea insuficientă și lipsa asistenței medicale în mai multe județe.

„Sunt trei elemente majore la nivelul cărora ar trebui să acţionăm. Primul este structura funcţională a Ministerului Sănătăţii, care în momentul de faţă mie mi se pare că acţionează haotic.

Nu este vorba despre o coordonare evidentă a activităţilor la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru că sunt trei domenii esenţiale, cel de sănătate publică, care se ocupă cu anchetele epidemiologice, cu testarea cu oprirea trasnmiterii, zona de asistenţă medicală şi zona logistică pentru că, toate aceste lucruri funcţionează având nevoie şi de un suport logistic şi de resurse umane.

Aceste trei domenii ar trebui să fie coordonate de secretari de stat care cunosc aceste domenii, iar ministrul Sănătăţii trebuie să aibă permanent întâlniri şi discuţii cu secretarii de stat pentru problemele curente dar şi pentru o strategie pe termen mediu măcar.

Lucrul ăsta nu se întâmplă în mod evident. Se întâmplă doar vizite de lucru în teritoriu. Se întâmplă lucruri pe care eu de exemplu nu le înţeleg”, a dezvăluit medicul, oferind ca și exemplul cazurile spitalleor din Piatra-Neamț și cel mai nou, Reșița.

Testarea populației este ineficientă și insuficientă

Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă cu privire la scăderea testelor în ultima perioadă, preț pe care cetățenii îl vor plăti scump în perioada urmptoare, chiar în preajma sărbătorilor.

„Eu intotdeauna am fost rezervat în ceea ce priveşte testarea şi am zis să testăm cât trebuie acolo unde trebuie, o testare extinsă acolo unde este nevoie. Observ că numărul de teste electuat s-a redus cu 60%, implicit s-au redus şi numărul de cazuri şi asistăm pe de altă parte la o blocare a activităţii în ATI şi la un număr foarte mare de decese”, a mai precizat prof. dr.Alexandru Rafila.

Asistența medicală este superficială

Un al treilea element la care profesorul Rafila face referire este lipsa asistenței medicale pentru pacienții infectați cu COVID-19. Acesta a face referire la timpul îndelungat de așteptare până ca pacienții să fie preluați, investigați și tratați. După cum bine știm, multe persoane au decedat din cauza asistenței medicale care să intervină în timp util.

„Asistenţa medicală la nivelul fiecărui judeţ trebuie să permită tratarea pacienţilor infectaţi şi, să existe o coordonare între spitale care tratează pacienţi la nivelul fiecărui judeţ astfel încât să existe rebalandarea numărului de pacienţi, acces facil, rapid. Ori ce se întâmplă în momentul de faţă, am văzut la Sibiu cum pacienţii aşteaptă doua zile într-un chioşc ca să fie internaţi în spital. Este inadmisibil”, a mai spus prof. dr.Alexandru Rafila.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI