Alexandru Rafila, încă o veste proastă pentru cetățeni. Ce se va întâmpla în doar zece zile

Alexandru Rafila, încă o veste proastă pentru cetățeni. Ce se va întâmpla în doar zece zile
Alexandru Rafila, despre numărul de teste reale

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a declarat în repetate rânduri că situația epidemiologică prezentată în această perioadă nu este una reală, iar cifrele nu reflectă absolut deloc realitatea. Astfel, cine se bucură de un trend ascendent, așa cum este menționat de către autorități, trebuie să aibă în vedere că actualele date sunt o iluzie.

“Testările s-au redus cu 60%”

Perioada minivacanței de 1 Decembrie și febra dinaintea alegerilor parlamentare au determinat autoritățile să-și schimbe prioritățile, astfel încât toată lumea să fie liniștită. Efectuarea testelor pentru COVID-19 s-a redus considerabil, în timp ce angajații și-au luat o mică vacanță.

Pe de altă parte, Guvernul Orban pare să transmită informații pozitive referitoare la scăderea numărului de cazuri, astfel încât lumea să vină mai liniștită la vot.

Alexandru Rafila, candidatul PSD la alegerile de pe 6 decembrie, trage un semnal de alarmă privind iluzia trendului descendent în care trăim. Profesorul subliniază că numărul infecțiilor cu COVID-19 transmis în aceste zile este unul fals, iar cifrele reale se vor vedea peste zece zile, după ce se va începe testarea reală a cetățenilor.

Reprezentantul României la OMS nu a exclus introducerea carantinei naționale, însă a explicat că acest lucru se va decide în funcție de situația epidemiologică de la momentul respectiv, fără a exista acest plan în prezent.

„În funcție de situația epidemiologică putem aprecia dacă trebuie introdusă carantina. Trebuie corelată cu realitatea, nu cu ce ne imaginăm noi. Scăderea actuală nu este reală. Ce se întâmplă în spitale este evident rezulatul unei conjuncturi de moment.

Probabil că este doar o părere a mea că se scade testarea înainte de alegeri. Rezultatele le vom vedea peste 10 zile. Testările s-au redus cu 60 la sută, numărul de cazuri la fel, dar spitalele sunt supraaglomerate, mortalitatea în creștere”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

Monica Pop, despre Crăciunul sărbătorit online

Renumitul medic oftalmolog, Monica Pop, condamnă autoritățile pentru desfășurarea alegerilor care vor avea loc peste trei zile. Aceasta consideră că mersul la vot va crea un context favorabil pentru transmiterea comunitară a COVID-ului, astfel că sărbătorile de iarnă vor fi și mai compromise.

“Sigur că sper să nu fie un Crăciun online, dar, să fie foarte clar: alegerile reprezintă un vector de transmitere și că după alegeri vor fi mult mai multe cazuri”, a declarat aceasta, făcând referire și la experiența alegerilor locale.

Managerul Spitalului de Oftalmologie și-a declarat regretul și resemnarea în fața acestor decizii irevocabile, însă așteptările sale sunt dintre cele mai neplăcute.

“Deci, nu are cum să nu crească numărul de pacienți, fiindcă nu se poate. Sigur că ar fi trebuit amânate, sunt absolut perfect de acord cu cei care au spus asta, dar nu depinde de noi. Numărul va crește și, din păcate, acest lucru va conduce la un Crăciun online, ceea ce n-ar dori nimeni, de orice vârstă”, a spus dr. Monica Pop, potrivit Antena 3.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI