Alexandru Rafila, în război cu autoritățile cu privire la decesele Covid-19 raportate cu întârziere: „Este total inexplicabil”
Profesorul Alexandru Rafila rupe tăcerea cu privire la decesele care s-au înregistrat anul trecut, dar care, au fost anunțate la începutul anului 2021. Reprezentantul României la OMS și, totodată, deputatul PSD, susține că gestionarea crizei sanitare este făcută în funcție de interesele politice ale guvernanților.
“Evoluția pandemiei se datorează abordărilor politice”
Alexandru Rafila se arată încă o data neîncrezător cu privire la gestionarea eficientă a pandemiei de către Guvern și autoritățile competente. Acesta este revoltat din cauza unui procent semnificativ de decese, înregistrat în anul următor, din cauza intereselor politice de a ascunde cifrele reale de decese în perioada alegerilor.
Din acest motiv, dar și din altele, medicul Alexandru Rafila consideră că această pandemie este în strânsă legătură cu abordările politice şi politicianiste.
“Noi am avut cea mai mare mortalitate după cel de-al Doilea Război Mondial în lunile octombrie şi noiembrie, au avut loc alegerile la începutul lunii decembrie, iar numărul de decese după data de 1 ianuarie să ştiţi că a fost destul de important. Din totalul de 34.000 de decese înregistrate în România datorită acestei boli, 16.400 au fost înregistrate după data de 1 ianuarie.
Deci, în mod evident, evoluţia pandemiei, consecinţele asupra sănătăţii populaţiei şi asupra mortalităţii din România se datorează, de foarte multe ori, abordărilor politice şi politicianiste în ceea ce priveşte această pandemie”, a afirmat Alexandru Rafila, la B1TV.
“Există o paralizie decizională în această perioadă”
Deputatul PSD critică lipsa de eficiență a campaniilor de informare cu privire la vaccinarea anti-Covid-19, astfel că, în loc să fie atins scopul comun, acela de stopare a creșterii cazurilor, se ajunge în punctul în care autoritățile se blochează pe decizii care descurajează cetățenii.
„De ce nu există o politică de frânare, dacă vreţi, a creşterii, ci, dimpotrivă, o paralizie, dacă vreţi, decizională în această perioadă, mi-e foarte greu să înţeleg. De fapt, înţeleg. Sunt mizele politice, de popularitate, dar nu cred că sunt elemente serioase.
Am o mare, mare nelămurire: de ce treimea aceea din populaţie care nu era decisă nu s-a vaccinat. (…) Ăsta cred că este, de fapt, eşecul major: să nu reuşeşti să convingi oameni care aveau nevoie de informaţii, de încredere, să transmiţi acest lucru, este total inexplicabil”, a transmis Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.
Cu privire la siguranța copiilor după reînceperea școlilor, Alexandru Rafila susține că cele mai de încredere școli sunt acelea în care rudele elevilor sunt vaccinate, iar posibilitatea de îmbolnăvire și de transmitere scade foarte mult.
„Cred că mesajul pe care trebuie să îl transmitem este următorul: școlile cele mai sigure vor fi școlile în care părinții copiilor vor fi vaccinați. Asta este de fapt protecția maximă și responsabilitatea pe care o poate oferi părintele, copilului său când merge la școală.
Pentru că dacă marea majoritate a părinților și adulților cu care trăiește împreună copilul sunt vaccinați, riscul de transmitere în școală, posibilitatea de transmitere în școală va fi foarte, foarte mică”, a afirmat deputatul PSD.