Alexandru Rafila, despre situația disperată din aceste județe: „Doar așa putem găsi persoanele responsabile de răspândirea bolii”

de: Rosu Ioana
02 07. 2020

Autoritățile sunt în alertă! Județul Argeș a înregistrat în ultimele zile un număr record de cazuri, motiv de îngrijorare pentru specialiștii în sănătate. Chiar dacă nu a fost identificat niciun focar de infecție, numărul pacienților infectați cu COVID-19 crește accelerat.

Situația scapă de sub control în Argeș

Adriana Pistol, directoarea Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a declarat pentru Digi24 că județul Argeș ocupă loc fruntaș în topul județelor cu cele mai multe cazuri de COVID-19.
Ceea ce face mai dificilă munca autorităților este faptul că în acest județ nu există un focar de infecție pentru a-l putea izola, gestionând ulterior situația potrivit protocoalelor medicale prestabilite.

Adriana Pistol subliniază că aici, cazurile sunt disperate, devenind mult mai greu să controlezi și să eviți răspândirea infecției.

În majoritatea județelor noi constatăm că sunt focare în diverse stabilimente, că vorbim de cămine de bătrâni, că vorbim de neuropsihici, că vorbim de o fabrică sau de o unitate de producție. După care avem și zone, cum e de exemplu județul Arages, unde nu s-a reușit nicio legătură cu vreun centru rezidențial neapărat, cu vreo unitate de producție.

Par să fie cazuri disparate pe teritoriul județului, ne arată o transmitere în localiate și nu localizată într-un stabiliment anume. Atunci când ai un număr mai mare de cazuri, dar într-un stabiliment, vă imaginați că este mult mai ușor de controlat acel focar delimitat. În momentul în care totul este dispersat, este mai dificil să controlezi și să limitezi răspândirea bolii, asta e marea diferență”, a concluzionat aceasta.

Alexandru Rafila, adevărul despre identificarea cazurilor de COVID-19

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, susține că există metode pentru a ține în frâu această transmitere comunitară accentuată. Pe de-o parte, medicul se bazează pe înțelegerea oamenilor vizavi de gravitatea efectelor produse de virus, iar pe de altă parte vorbește despre o identificare activă a cazurilor. Una dintre soluții este raportul din partea medicilor de familie care ar putea transmite cazurile care prezintă simptomatologie similară cu cea fată de infecția cu noul coronavirus.

Dacă există o transmitere comunitară extinsă, fără posibilitatea să se stabilească tarasabilitatea cazului, să poți să testezi persoanele cu care a intrat în contact, atunci ai o problemă. Eu cred că există un răspuns și la o astfel de situație, el constă în identificarea activă a tuturor persoanelor care prezintă cea mai mică simptomatologie care ar putea fi legată de această infecție, medicii de familie ar trebui să facă apel la pacienții de pe listele lor, astfel încât dacă apare o persoană cu afecțiuni respiratorii să fie trimisă pentru a fi testată. În felul acesta putem să găsim persoane care sunt responsabile de răspândirea bolii”, a declarat medicul, potrivit Digi24.

Testarea în masă a persoanelor sănătoase nu este o soluție

Alexandru Rafila exclude din calcul testarea tuturor cetățenilor, având în vedere că mulți dintre ei nu au prezentat niciun simptom. Acesta le sugerează autorităților să construiască o comunicare de încredere cu populația, oferind astfel propriul exemplul ca fiind unul de urmat.

Când nu găsești sursa, trebuie să o cauți activ. Nu testând în masă toate persoanele sănătoase, ci încercând prin medicii de familie să găsești orice persoană cu simptomatologie. Cred că încrederea în autoritățile locale este foarte importantă, dacă pot să iasă, să dea exemple.

Dar să fie empatici, sinceri, nu doar să scandeze niște lozinci. Trebuie să le explice oamenilor că situația în județ este problematică, trebuie să dea exemplu personal, este foarte important, și să încerce să-și convingă concetățenii să facă acest pas către prevenție”, a concluzionat el.

În cursul zilei de ieri, în Argeș fuseseră raportate în ultimele 24 de ore 51 de noi cazuri, bilanțul în județ ajungând la 844. De asemenea, județele în care au fost înregistrate mai multe cazuri de la ultima raportare oficială sunt Galați, Suceava, Dâmbovița și Buzău.