Alexandru Rafila, despre restricțiile anti-Covid-19 în perioada sărbătorilor de iarnă. Decizia luată de autorități
Ministrul Sănătății a vorbit, marți seara, despre modul îngrijorător în care se desfășoară pregătirile din țară pentru sărbătorile de iarnă. Mai exact, Alexandru Rafila a făcut referire la Târgurile de Crăciun, acolo unde regulile par, mai degrabă, să fie ignorate decât respectate. Potrivit oficialului, principalul motiv pentru nerespectarea măsurilor de protecție este obișnuința românilor de a nu se supune unor seturi de reguli, chiar dacă sunt în avantajul lor.
Vor exista restricții anti-Covid-19 mai dure în perioada sărbătorilor?
Întrebat dacă în perioada sărbătorilor se ia în calcul introducerea unor reguli mai dure sau a unor relaxări, profesorul Alexandru Rafila a explicat că acest lucru va depinde în totalitate de contextul epidemiologic din acea perioadă.
Pentru moment, ministrul Sănătății se arată îngrijorat pentru situația actuală, având în vedere că nu sunt respectate nici măsurile de protecție esențiale. Acesta le-a recomandat cetățenilor să adopte un comportament responsabil pentru a avea sărbători liniștite.
“Mi-e greu să vă spun acum ce se va întâmpla peste 3 – 4 săptămâni, dar eu am o preocupare față de ceea ce se întâmplă în acest moment. Am văzut pe la Târgul de Crăciun de la Brașov că era o mare frenezie, am văzut niște concerte care nu aveau nimic de-a face cu măsuri de bază care să prevină transmiterea.
Eu cred că dacă oamenii vor să aibă niște sărbători cât mai apropiate de normalitate, ar trebui să se comporte mai precaut în această perioadă”, a declarat Alexandru Rafila.
Medicul a subliniat că autoritățile nu vor lua măsuri restrictive fără a exista motive clare în acest sens, totul depinzând de evoluția infectărilor Covid-19 și a scenariului în care ne vom regăsi la acea vreme
„Trebuie văzut contextul epidemiologic, că nu o să ia nimeni vreo măsură fără să vadă care este evoluția. Noi acum suntem în scenariul verde, dar nu contează numai asta. Contează și care este trendul, dacă trendul va fi descrescător sau crescător”, a adăugat Alexandru Rafila.
“E o chestiune de mentalitate și de obișnuința de a respecta reguli”
Abordând subiectul măsurilor de protecție existente în alte țări, mai exact masca de protecție și certificatul Covid, profesorul a explicat că aceste restricții nu sunt deloc aspre, însă totul ține de obișnuință, de responsabilitatea de a respecta sau nu reguli și nu în ultimul rând, de empatie față de semeni.
Cu privire la nerespectarea regulilor de bun simț, profesorul Rafila consideră că este semn de lipsă de educație. Ministrul Sănătății a oferit exemplul României, în care, în ciuda obligativității măștii de protecție, multă lume nu o poartă.
„Nu e nimic complicat, dar să știți că și dacă ești într-un spațiu aglomerat și porți masca, tot nu e nimic complicat, dar e o chestiune de mentalitate și de obișnuință de a respecta câteva reguli și de a ne respecta unul pe altul.
Masca e obligatorie, dar din ce am văzut eu acum câteva zile la un concert de la Sala Palatului, era obligatorie, dar nu o purta nimeni! Adică, și obligativitatea asta, că noi tot discutăm despre introducerea unor măsuri legislative, dar măsurile legislative sunt una și respectarea lor e cu totul și cu totul altceva și aici, lucrul ăsta se leagă se faptul că unii oameni cred tot felul de lucruri care mai de care mai fantasmagorice. Eu cred că e o chestiune legată de lipsa de educație”, a concluzionat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila la B1TV.