Alexandru Rafila, despre prăpădul care va urma în România. În cât timp vom ajunge în situația disperată a Lombardiei

de: Rosu Ioana
23 10. 2020

Dezastrul pare să se apropie cu pași repezi de țara noastră. În urmă cu puțin timp, reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila a făcut o previziune sumbră pentru următoarele zile. Acesta avertizează că, în scurt timp, România va ajunge pe urmele Italiei.

Carantină totală, o metodă eficientă de stopare a răspândirii virusului

Medicul Rafila se declară surprins și îngrijorat de situația la care a ajuns România, dând previziuni și mai îngrijorătoare pentru ultimele zece zile. Acesta a dezvăluit într-o intervenție televizată că în maximum zece zile, în România se vor înregistra 7.000 de cazuri, ajungând într-o situație disperată ca a Italiei, în care sistemul medical ar putea intra în colaps.

Potrivit reprezentantului României la OMS, o soluție pentru rezolvarea temporară a acestui dezastru ar fi carantina totală, însă este conștient că o asemenea măsură ar bloca economia țării, dar în egală măsură, ar afecta activitatea socială a țării, care este oricum la un nivel foarte scăzut.

Medicii din Italia, ajunși la capătul puterilor

”Este o solicitare pe care eu o înțeleg dintr-un anumit punct de vedere. E o îngrijorare profesională, și eu sunt foarte îngrijorat că avem această creștere a numărului de cazuri.

Probabil că dumnealor văd ca singură posibilitate de a stopa această creștere a cazurilor internate în Terapie Intensivă ca o oprire a activităților. Ea are eficiență și lucrul ăsta s-a văzut foarte bine în primăvară.

În general, chiar și țările care au avut probleme foarte serioase, gândiți-vă la Italia, Spania și Franța într-o anumită măsură, au reușit să controleze evoluția catastrofală a epidemiei doar prin măsuri de închidere”, a declarat Alexandru Rafila la B1TV.

Modelul suedez, o variantă eficientă de protecție

Alexandru Rafila a vorbit despre o abordare care a dat rezultate în Suedia, dat fiind faptul că această țară se află într-o stare bună, având în vedere contextul pandemiei de COVID-19 în toată lumea. Potrivit modelului suedez, cetățenii sunt singurii responsabili pentru siguranța lor.

„Cred că ar fi bine să avem modelul suedez. În Suedia acum sunt cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană pentru că, după ce au trecut de perioada inițială de adaptare, cetățenii respectă regulile fără să le impună cineva și acum au cele mai puține cazuri raportate în populație.

Cu cât numărul de cazuri e mai mare, cu atât efectul unei măsuri de sănătate publică e mai mic și durează mai mult. Trebuie să impui o măsură de sănătate publică pe care să o aplici timp mai îndelungat pentru că numărul de cazuri care se înregistrează la un moment dat este foarte, foarte mare”, a declarat Rafila, potrivit antena3.ro.

Medicul Alexandru Rafila a explicat că amânarea unor măsuri stricte și responsabile va aduce cu sine o situație și mai complicate și mai greu de gestionat. Acesta a exclus pentru moment variant unui lockdowd, dat fiind faptul că oamenii nu vor putea sta la infinit doar în case.

“Cu cât luăm măsurile mai târziu cu atât ele vor fi mai dure și vor dura mai mult. (…) Un lockdown total este o măsură foarte împovărătoare din punct de vedere economic și social pentru că noi trebuie să și trăim nu putem doar să stăm în case”, a spus Alexandru Rafila la România TV.