Alexandru Rafila, despre pericolul de la început de an școlar. Ce măști trebuie să poarte elevii și profesorii. Când sunt recomandate măștile textile
Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, avertizează asupra purtării măștilor chirurgicale de către elevi, pentru o perioadă mai lungă de șase ore. Acesta explică riscurile la care cei mici sunt expuși și recomadă alternarea măștilor chirurgicale cu cele textile, acolo unde situația o permite. De asemenea, medicul le recomadă elevilor să facă pauze în aer liber, fără a purta mască, dar cu precizarea păstrării distanței între colegi.
Masca chirugicală și masca textilă. Când este recomandat să le purtăm
Directorul Societății Române de Microbiologie explică situațiile în care elevii pot purta mască chirurgicală sau textilă. Acesta menționează faptul că elevii care nu prezintă probleme de sănătate pot purta și mască textilă, pe când cei cu afecțiuni cronice, a căror posibilă infectare le poate pune în pericol sănătatea, trebuie să poarte neapărat mască chirurgicală.
„Un copil e foarte greu să utilizeze masca atât timp și cred că (…) masca textilă este mai ușor de purtat, este mai simpatică. Dacă o facem adaptată școlii, adaptată copiilor, cred că este o foarte bună soluție.
Este bine să fie organizate niște momente în care elevii să-și dea masca jos, să poată respira, să poată vorbi, dar în acele momente trebuie să fie respectată distanțarea”, a spus Alexandru Rafila, miercuri seara, la Digi24.
Masca chirurgicală, obligatorie pentru profesori
Alexandru Rafila a explicat motivele pentru care cadrele didactice sunt obligate să poarte mască chirurgicală. Potrivit acestuia, profesorii sunt foarte expuși, intrând în contact cu un număr mare de elevi, din mai multe clase. Pe de altă parte, masca chirurgicală îi protejează și pe ceilalți, dacă un profesor ar fi infectat și nu ar ști acest lucru.
“Dacă din întâmplare, prin absurd, un profesor să zicem că ar fi infectat și nu știe acest lucru, masca medicală protejează în măsură foarte bună. Eu vreau să vă spun că toată discuția asta, și cu paravanele, sigur, eu nu sunt un expert al Ministerului Educației, am văzut că există un corp întreg de experți care au făcut și ghiduri și așa mai departe.
Ar trebui ținut cont ca ele să permită într-un fel și circulația aerului și un alt lucru foarte important este să fie perfect transparente, să fie curate, pentru că de obicei copiii nu se uită doar înainte, ci și lateral și trebuie să se țină seama de orice problemă legată de adaptarea copilului la procesul didactic”, a subliniat Alexandru Rafila.
Aerisirea claselor, obligatorie
Potrivit medicului, este obligatorie aerisirea claselor în fiecare pauză, indiferent de anotimp: „Nu știu ce vom face în timpul iernii. Și în timpul iernii trebuie aerisite clasele, dar trebuie și încălzite în consecință după câteva minute de aerisire, timp în care copiii sunt în afara clasei, pentru ca ei să poată reveni în condiții din confort. Toate elementele acestea ar trebui, din punctul meu de vedere, discutate”, a punctat Alexandru Rafila.
Cu privire la obligativitatea purtării măștii de către copii, există anumite norme în vigoare ce trebuie respectate. Astfel, copiii cu vârsta de până la cinci ani nu trebuie să poarte mască, în timp ce elevii cu vârste între 6-11 ani trebuie să poarte în funcție de contextul epidemiologic. Copiii cu vârsta peste 12 ani sunt obligați să poarte mască la fel ca și adulții.