Alexandru Rafila, despre motivul pentru care nu se vaccinează cu doza booster anti-Covid-19

de: Rosu Ioana
26 11. 2021

Noul ministru al Sănătății a explicat, ieri, de ce în România, doza a treia de vaccin anti-Covid-19 nu este eficientă. Alexandru Rafila a subliniat încă o dată nevoia imperioasă a imunizării populației cu primele două doze, subliniind motivele pentru care țara noastră se confruntă cu această criză sanitară fără precedent.

În ce țări este recomandată doza a treia de vaccin

Alexandru Rafila vine cu o veste mai puțin bună pentru români, astfel că, ministrul Sănătății consideră că doza a treia de vaccin nu are o eficiență maximă, atâta timp cât o mare parte din populație nu este vaccinată cu nicio doză. Potrivit profesorului, doza „booster” devine eficientă în țările cu 70-80% din populație vaccinată.

„Noi discutăm despre doza a treia, în condiţiile în care avem mai mult de 60% din populaţie nevaccinată cu primele două doze. Prioritatea – şi asta e poziţia OMS – este de a vaccina cât mai mult din populaţie.
Doza a treia este foarte importantă pentru ţările unde au 70 – 80% acoperire vaccinală.

Dar pentru ţările unde au 35 – 40% acoperire vaccinală, importanţa nu este pe primul loc pentru doza a treia, ci este importanţa vaccinării celor care nu s-au vaccinat încă, pentru că acesta e motivul pentru care avem cazuri grave şi decese”, a explicat el, într-o conferinţă de presă, la preluarea mandatului pentru șefia Ministerului Sănătății.

Cine sunt persoanele pentru care este recomandată doza a treia de vaccin anti-Covid-19

În cadrul aceleiași intervenții, medicul a fost întrebat cum privește obligativitatea imunizării cu a treia doză pentru accesul în alte țări. Acesta a explicat că, în acest moment, este vorba doar despre propunerea Greciei, însă va fi analizată cu atenție de UE. Acesta subliniază faptul că, pentru persoanele care nu au trecut prin boala și au făcut deja două doze de vaccin, în urmă cel puțin 6 luni, o reînnoire a sistemului imunitar este esențială în acest context.

„Rămâne de văzut. (…) Această propunere este analizată la nivelul UE. Doza trei este, în mod evident, necesară pentru persoanele care nu au trecut prin boală, pentru că imunitatea medie s-a observat că, în general, nu este mai lungă de şase luni, dar trebuie luate în discuţie toate aspectele, mai ales că există şi persoane care au trecut prin boală, au făcut două doze de vaccin şi trebuie analizat dacă toată lumea, indiferent de situaţie, are nevoie de această a treia doză”, a adăugat acesta.

Ministrul Sănătății a explicat și situația sa, după ce a trecut prin boală în luna decembrie, iar în martie și aprilie s-a vaccinat cu prima doză, respectiv, a doua. Alexandru Rafila recunoaște că nu a încă și pentru doza booster, exprimându-și rezervele cu privire la necesitatea acesteia.

„Trebuie discutat, sigur, lucrurile legate şi de dozele care se administrează la copii sau adolescenţi până la vârsta de 18 ani şi dacă aceste prevederi se aplică şi acestora. Dacă pentru adulţi, este un lucru care poate să fie acceptabil, poate că aceşti părinţi nu vor neapărat să îşi vaccineze copiii şi cu cea de-a treia doză. Lucrurile trebuie discutate. Trebuie dovezi ştiinţifice care să certifice nevoia acestor doze, inclusiv la persoanele care au trecut prin boală”, a indicat ministrul Sănătăţii.