Alexandru Rafila, despre momentul în care trebuie introdus certificatul verde în România. Condițiile impuse de viitorul ministru al Sănătății
Medicul microbiolog, Alexandru Rafila, va fi al șaselea ministru al Sănătății din timpul pandemiei. Acesta a explicat, în cursul serii de marți, cum anticipează desfășurarea evenimentelor din Sănătate. Potrivit deputatului PSD, certificatul verde ar trebui introdus obligatoriu doar într-o anumită situație, fiind incluse, de asemenea, și testele, nu doar vaccinații și vindecații.
“Certificatul verde previne îmbolnăvirea unei comunități”
Fostul reprezentant al Romniei la OMS a explicat ce înseamnă, de fapt, certificatul verde și cu ce ne ajută el la nivel de țară. Deși multă lume îl privește reticent, acest document ajută la prevenirea îmbolnăvirii individuale, dar și comunitare.
„Certificatul verde, trebuie să înţeleagă oamenii, este un drum spre normalitate, nu este un document făcut ca să oprime lumea, nu trebuie considerat aşa, el este un instrumet de sănătate publică care previne îmbolnăvirea individuală şi care dacă este aplicat pe scară mai mare previne îmbolnăvirea unei comunităţi”, a spus Alexandru Rafila, la emisiunea Marius Tucă Show de la Aleph News.
Potrivit profesorului Rafila, certificatul verde ar trebui introdus în momentul în care, în România, se înregistrează o creștere mare a numărului de cazuri, cu scopul de a preveni.
“Şi aşa există o opoziţie, şi atunci el ar trebuie să fie introdus când lucurile anunţă o agravare a situaţiei. Ai un motiv să introduci certificatul pentru că previi”, a spus acesta.
Când se poate renunța la certificatul verde
În cadrul aceleiași intervenții, medicul susține ca acest document ar trebui să conțină și testările cetățenilor (nu cele de anticorpi), pe lângă dovada vaccinării sau cea a trecerii prin boală.
„Absolut, să conţină şi testare, dar nu testare de anticorpi. Testarea de anticorpi o să fiu primul care o să o sprijin când o să am o referinţă, să am un instrument pus la dispoziţie de o organizaţie responsabilă. (…) Se caută o metodă care să certifice protecţia persoanelor care au trecut prin boală şi care n-au ştiut, au fost asimptomatice”, a explicat viitorul ministru al Sănătății.
Potrivit medicului, autoritățile competente trebuie să menționeze în legistlație momentul în care se poate renunța la certificatul verde și care este contextul epidmeiologic care permite această relaxare.
„O să discut, am discutat deja cu colegi din zona de sănătate publică, și dacă în urma acestor discuții va rezulta, va fi un proces participativ, dacă găsim o variantă mai ușor acceptabilă de către populație și care să ofere și protecție o voi susține cu siguranță”, a mai declarat medicul, subliniind faptul că, certificatul verde ar trebui introdus și la muncă.