Alexandru Rafila, despre coplata pentru toţi pacienţii. Ce spune despre faptul că românii ar da de două ori bani pentru Sănătate

Alexandru Rafila, despre coplata pentru toţi pacienţii. Ce spune despre faptul că românii ar da de două ori bani pentru Sănătate
Alexandru Rafila, despre coplata pentru pacienți

Schimbări majore în Sănătate. Planul de acțiuni pentru 2022 – 2030 vine cu schimbări radicale în întreg sistemul. Potrivit acestuia, se elimină scutirile fiscale și apar servicii medicale cu plată. Ce a declarat Alexandru Rafila?

Alexandru Rafila, despre noile schimbări

Strategia națională de Sănătate și planul de acțiuni aduc schimbări fundamentale în viitor. Câteva dintre acestea sunt: introducerea asigurărilor private de sănătate, eliminarea scutirilor CAS și apariția coplății pentru serviciile medicale.

Pentru a asigura pacientului serviciile necesare cât mai rapid, Strategia are în plan implementarea unui proiect pilot de furnizare a anumit servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii medicului care oferă serviciile de sănătate solicitate, doar în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar.

„Nu se pune problema aşa, este vorba despre o strategie în dezbatere publică. Nu este în defavoarea pacienţilor, clar! Abordarea asta este nepotrivită pentru că ne dorim tot ce e mai bun pentru români, căutam variante care să ajute exact ca în alte ţări europene. Ne dorim ca ei să aibă acces la spitale, acum taxa de coplată este de 10 lei.

Nu dorim ca românii să nu se mai deplaseze doar la centrele mari de sănătate, să nu meargă toţi la un singur medic. Căutam modele de bună practică, nu să împovărăm oamenii” – a spus Rafila, în direct, la Digi 24.

Potrivit Ministerului Sănătății, sectorul spitalicesc este principala componentă a sistemul de sănătate și este caracterizat de ineficiența alocării și utilizării resurselor.

33% din asigurați plătesc contribuții la Sănătate

În sistemul de asigurări sociale de sănătate, un număr considerabil de persoane beneficiază de servicii de sănătate fără plata contribuției la asigurări de sănătate. Aceste persoane realizează venituri din salarii sau pensii, lucru care a creat un deficit la fondul de asigurări sociale de sănătate.

Doar o treime dintre asigurați plătesc contribuții de sănătate către FNUASS, acesta devenind vulnerabil la recesiunile economice. De asemenea, 14% din populația rezidentă nu este asigurată. Au acces doar la pachetul minimal de servicii, iar acest lucru conduce la utilizarea excesivă a serviciilor medicale de urgență, cu efecte negative asupra eficienții utilizării fondurilor publice.

Mai mult de jumătate din Fondul Național de Asigurări de Sănătate este alocată îngrijirilor spitalicești. Având în vedere acest lucru, rămân mai puțin de jumătate pentru asistența medicală primară, medicale, ambulatoriul de specialitate și alte servicii.

Urmăriți Playtech.ro și pe