Alexandru Rafila, despre condițiile în care se va impune certificatul verde în România: „Asta e propunerea pe care am făcut-o”
Noul ministru al Sănătății vine cu vești bune pentru cetățeni. Potrivit lui Alexandru Rafila, scopul lui la cârma ministerului este aceea de a schimba în bine lucrurile care nu au mers în direcția corectă până acum, astfel că, medicul dorește ca experiența teribilă a valului patru să nu se mai repete în viitor. În plus, acesta este de părere că introducerea certificatului verde nu trebuie privită ca o constrângere a persoanelor nevaccinate, fiind folosit doar în perioade cu risc epidemiologic crescut.
„Sunt un susținător al vaccinării”
Alexandru Rafila nu a ezitat niciodată să îndemne cetățenii să se vaccineze, însă, întotdeauna a explicat acest lucru ca pe un câștig, în primul rând, individual, reprezentând grija pentru propria persoană, iar mai apoi, pentru cei dragi.
În cursul serii de joi, ministrul Sănătății a explicat că, deși este un susținător al imunizării anti-Covid-19, sfatul lui se îndreaptă conștient către o populație în mare parte nevaccinată, pe care dorește să o facă să conștientizeze efectele benefice ale acestei arme puternice împotriva Covid-19 și nu să o oblige la acest act.
„Propunerea pe care am făcut-o eu se referă la faptul că acest certificat verde nu trebuie perceput ca o metodă de constrângere în ceea ce privește vaccinarea. Eu sunt un susținător al vaccinării și lucrul acesta l-am demonstrat în toată activitatea mea și în declarațiile publice. Din păcate, în România, majoritatea populației nu s-a vaccinat. Deci plecăm de la o realitate. Atunci, scopul este să încercăm să facem în așa fel încât populația să perceapă vaccinarea ca pe un act de protecție individuală și colectivă și nu ca pe un fenomen de constrângere”, a spus, joi seara, la Digi 24, medicul Alexandru Rafila.
Momentul în care ar trebui să fie introdus certificatul verde
Alexandru Rafila a dat asigurări cu privire la faptul că nu dorește ca oamenii să se simtă constrânși de certificatul verde pentru a se vaccina, însă, acesta susține că, în anumite momente, obligativitatea acestui document în anumite contexte este necesară.
Printre situațiile în care este nevoie de impunerea acestui certificat se numără perioadele de creștere mare și constantă a infectărilor, astfel încât, accesul în anumite locații sau activități vor fi condiționate de de acest document.
„În momentul în care vom observa, și în asta constă propunerea pe care am făcut-o, o reluare a creșterii, care este consistentă, adică să fie o creștere care să dureze, de exemplu 3 săptămâni (…), să putem să introducem pentru anumite tipuri de activități și rămâne să discutăm care sunt acestea, certificatul verde.
În momentul în care înregistrezi o scădere constantă și o scădere consistentă, de exemplu 0,5 e o incidență foarte mică, să poți să renunți la el.
E bine să încercăm să găsim un partener în populație. Cred că ar putea să funcționeze și ar putea să facă mai acceptabil acest document. Acest document a fost introdus pentru a facilita călătoriile în spațiul UE. Ulterior, unele state l-au folosit fie pentru reducerea transmiterii în anumite spații aglomerate, cum ar fi cluburi, discoteci etc. sau alte state l-au folosit pentru a stimula vaccinarea.”, a precizat Rafila, subliniind faptul că această măsură trebuie anunțată din timp, pentru a nu-i lua prin surprindere pe cetățeni.