Alexandru Rafila, decizie de ultim moment. Ce se va întâmpla, de fapt, de la 1 februarie cu certificatele de vaccinare ale persoanelor care nu au doza booster

Alexandru Rafila, decizie de ultim moment. Ce se va întâmpla, de fapt, de la 1 februarie cu certificatele de vaccinare ale persoanelor care nu au doza booster
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Vineri, ministrul Sănătății a făcut anunțul care i-a întristat pe toți românii vaccinați anti-Covid-19 cu două doze. Astfel, Alexandru Rafila a transmis că, începând cu 1 februarie, toate certificatele digitale Covid-19 ale persoanelor pentru care au trecut mai mult de nouă luni de la doza de rapel și nu au administrat și doza booster vor expira, potrivit directivei europene. În cursul serii de luni, profesorul a venit cu vești noi, care vor liniști o parte dintre cetățeni.

Certificatele Covid-19 ar putea rămâne valabile după 1 februarie

Luni seară, ministrul Sănătății a anunțat că, există șansa ca certificatele Covid-19 să rămână valabile pe plan intern, fără obligativitatea de vaccinare cu doza a treia. Pentru moment, Alexandru Rafila a dezvăluit că nu s-a luat încă o decizie finală, însă este foarte posibil ca autoritățile să nu modifice condițiile interne actuale.

Mai mult, medicul a menționat că certificatul de vaccinare are o valabilitate înscrisă deja pe el, urmând ca următoarele etape să fie anunțate în funcție de evoluția pandemiei și de deciziile luate la nivel european.

„Nu am luat încă o decizie, dar e foarte probabil să nu modificăm condițiile interne, cel puțin pentru moment, în ceea ce privește acest certificat. Adică vaccinarea va rămâne valabilă. El oricum are o valabilitate în momentul de față, care este înscrisă pe certificat, până la data de 30 iunie 2022.

Sigur că lucrurile acestea le vor reevalua când vom trece de acest val pandemic și o să vedem dacă și la nivelul UE nu se va reveni în ceea ce privește utilitatea sau modul de utilizare a acestui certificat, valabilitatea lui și vaccinarea cu două sau cu trei doze, după caz”, a declarat Rafila la Digi24.

Avertismentul lui Alexandru Rafila

Recent, ministrul Sănătății a tras un semnal de alarmă îngrijorător cu privire la transmisibilitatea extrem de mare a tulpinii Omicron. Astfel, medicul susține că, indiferent dacă ești vaccinat sau nu, riscul de a te infecta cu Omicron este foarte mare. Mai mult, acesta confirmă faptul că, anumite persoane în contactează, dar fiind asimptomatice, este foarte posibil să nu știe că l-au avut.

„La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini Omicron, este aproape imposibil, vă spun, este aproape imposibil să nu te infectezi. Gândiţi-vă că se infectează persoane vaccinate şi persoane nevaccinate. Noi nu am avut niciun fel de informaţii despre acest virus.

El a venit pe un teren imunologic, dacă vreţi, virgin, în care nu aveam niciun fel de reactivitate. Între timp, avem, pentru că sunt multe persoane care s-au îmbolnăvit inaparent. Au făcut sau nu au făcut nimic sau a fost o chestie tranzitorie de câteva ore trecerea lor prin infecţie”, a declarat Alexandru Rafila.

În cadrul aceleiași intervenții, medicul a vorbit și despre vaccinarea copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani, atunci când a fost întrebat dacă își va imuniza copilul anti-Covid-19. Profesorul a explicat că vaccinarea anti-Covid-19 este un act medical natural, de protecție, la care va apela cu siguranță începând cu data de 26 ianuarie, atunci când acest tip de vaccin va fi disponibil.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI