Alexandru Rafila, avertisment uriaș despre un nou val al pandemiei: „Nu trebuie să excludem mutațiile”

de: Rosu Ioana
25 05. 2021

Alexandru Rafila a vorbit în cursul serii de luni despre situația actuală a pandemiei, trăgând un semnal de alarmă cu privire la apariția unui nou val. Reprezentantul României la OMS a explicat că mediatizarea și festivismul datorat rezultatelor campaniei de vaccinare poate induce cetățenii în eroare, lăsând impresia unei reveniri la normalitate. Din păcate, acest obiectiv nu a fost încă atins, însă responsabilitatea în oamenilor începe să scadă.

„Eu de la început am zis”

Medicul Alexandru Rafila susține că toate laudele autorităților cu privire la participarea românilor la vaccinare au un efect opus celui care se așteaptă, adică de încurajare. Potrivit specialiștilor, cetățenii încep să trăiască cu impresia că lucrurile o iau pe făgașul normal, se bucură că semenii lor se vaccinează, mulți dintre aceștia considerând că nu mai este necesară și imunizarea lor.

Reprezentantul României la OMS amintește că prezența la vaccinare în mediul rural este scăzută, motiv pentru care, acest segment de populație trebuie motivat sub orice formă, încercând diferite pareneriate, inclusiv cu autoritățile locale.

Cu privire la ce va urma, Alexandru Rafila avertizează că România se va confrunta în toamnă cu un nou val al pandemiei, chiar dacă 30-40% din populație va fi deja imunizată.

„Eu de la început am zis că nu trebuie să facem pariuri pe cifre și termene, trebuia să păstrăm cadența vaccinărilor. În mediul rural trebuie insistat și găsit parteneriatul cu autoritățile locale, tot acest festivism legat de performanțele campaniei descurajează oamenii care cred că am intrat în normal.

Chiar dacă vom avea acoperire vaccinală la toamnă de 30-40%, s-ar putea să asistăm la un val, care sper eu să fie mic, dar nu putem exclude nici un scenariu, nu trebuie să excludem mutațiile”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

Cu privire la administrarea celei de-a treia doză de vaccin, medicul a dezvălui că, momentan, nu există discuții în acest sens, dar nici nu este exclusă această posibilitate, dacă stuația o va impune.

Florin Cîțu, despre valul patru al pandemiei

Tot în cursul zilei de luni, Florin Cîțu s-a arătat îngrijorat de ritmul scăzut al vaccinării. În ciuda faptului că rezultatele campaniei de vaccinare sunt bune în acest moment, premierul dorește să evite posibilitatea apariției valului patru, așa că le propune autorităților mobilizarea în forță, atât pentru mediul urban, cât și pentru cel rural.

„Avem rezultate bune în ceea ce priveşte pandemia, dar e clar că vreau să ne asigurăm că reducem la minim şansele unui al patrulea val. Vreau să mă asigur că românii sunt vaccinaţi, să nu meargă tulpina din indiaşi aşa mai departe.

Trebuie să schimbăm strategia. A mers foarte bine când am făcut acele maratoane. Ar trebui să facem mai multe astfel de evenimente. Ca să avem un mai mare succes.

Al doilea lucru important e să ducem vaccinul mai aproape de cetăţeni. Avem nevoie şi de soluţii şi toţi trebuie să se implice, ca vaccinul să fie disponibil tuturor românilor”, a declarat premierul României.