Alexandru Rafila, avertisment sumbru despre ce îi așteaptă pe români: „Va crește rapid mortalitatea”

Alexandru Rafila, avertisment sumbru despre ce îi așteaptă pe români:
ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității

Medicul Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă cu privire la situația României în această perioadă. De asemenea, directorul Societății Române de Microbiologie a vorbit despre o creștere a numărului de pacienți care vor avea nevoie de îngrijiri speciale la Terapie Intensivă, dar și despre o creștere a mortalității. Acest fenomen va avea loc ca urmare a exploziei numărului de îmbolnăviri, însă potrivit medicului, lucrurile se întâmplă după un anumit interval de timp.

Câți pacienți dezvoltă forme grave ale bolii

Medicul Alexandru Rafila a declarat la Digi24 că va urma o perioadă tumultoasă din punct de vedere al numărului de îmbolnăviri grave, cât și al deceselor. Acesta explică faptul că 5% dintre pacienții infectați cu COVID-19 vor dezvolta forme medii și grave ale bolii.

Ce nu știe multă lume este faptul că aceste forme grave apar după o perioadă de timp de la creșterea îmbolnăvirilor, pacienții neavând nevoie de îngrijiri specializate de la primele semne ale bolii. Astfel, apare un decalaj între apariția cazurilor și agravarea stării de sănătate și creșterea mortalității.

E un decalaj între creșterea numărului de cazuri noi și creșterea numărului de cazuri de terapie intensivă și de mortalitate. Pentru că un om care se îmbolnăvește nu intră de a doua zi la ATI, boala se agravează în timp.

În următoarele săptămâni ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității. Dacă am 1.200 de cazuri zilnic, ecoul acestor cazuri se întregistrează după o perioadă”, a explicat Alexandru Rafila, potrivit digi24.ro.

Medicul afirmă că sistemul sanitar trebuie să fie pregătit pentru ce este mai rău, deoarece p creștere a numprului de cazuri la Terapie Intensivă este previzibilă, iar medicii trebuie să fie pregătiți.

De asemenea, directorul Societății Române de Microbiologie a explicatde ce există un număr mare de îmbolnăviri în weekend, deși se realizează mai puține teste decât de obicei. Porivit acestuia, la final de săptămână se testează mjoritar persoanele suspecte de COVID-19 sau cele simptomatice, motiv pentru care șansele să fie pozitive sunt mult mai mari.