Alexandru Rafila, avertisment privind un posibil atac nuclear. Cum trebuie să ne pregătim: „Toată lumea trebuie să înțeleagă două lucruri”

de: Rosu Ioana
08 03. 2022

Alexandru Rafila a vorbit recent despre teama românilor cu privire la un posibil atac nuclear declanșat de Rusia. Ministrul Sănătății a vorbit mai cu seamă despre reacția cetățenilor la frica de război privind consumul iodurii de potasiu. Medicul trage un semnal de alarmă privind pericolul consumului acestor comprimate preventiv, subliniind că riscurile asupra sănătății sunt la fel de mari ca și cele provocate de incidentul nuclear.

„Iodura de potasiu nu este un panaceu universal”

Alexandru Rafila a vorbit, luni seară, despre credințele false ale românilor de a se trata preventiv cu o substanță chimică nepermisă, în vederea unui posibil incident nuclear.

Ministrul Sănătății a explicat că iodura de potasiu a fost folosită ultima dată în România după explozia de Cernobîl, iar aceaste comprimate pot fi folosite exclusiv la scurt după un incident nuclear. Potrivit oficialului, din categoria persoanelor care poate consuma în caz de urgență aceste pastile se află persoanele cu vârsta până în 40 de ani, copii, femei gravide.

”Am văzut că există în opinia publică un interes foarte ridicat şi chiar un fel de teamă care se asociază utilizării iodurii de potasiu. Iodura de potasiu este o substanţă chimică care se poate administra în situaţia unui incident nuclear, o scurgere radioactivă, de exemplu de la un reactor.

Eu ţin minte că ultima dată când s-a folosit în România a fost în 1986, când a fost acel incident de la Cernobîl. Dar toată lumea trebuie să înţeleagă două lucruri: iodura de potasiu nu este un panaceu universal, se administrează unor categorii de persoane, în principal copii, tineri, femei gravide şi nu după vârsta de 40 de ani şi ea nu face altceva decât să prevină acumularea de iod radioactiv, dacă cumva iodul radioactiv ajunge în atmosferă, pentru că aceste incidente se pot solda cu alte tipuri de radiaţii, nu neapărat cu existenţa iodului radioactive”, a transmis Alexandru Rafila.

„Lucrul ăsta e mai periculos decât expunerea la radiațiile rezultate în urma unui incident nuclear”

Un al doilea lucru asupra căruia doctorul Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă este momentul în care comprimatele sunt administrate. Potrivit acestuia. Momentul dintre un posibil incident nuclear și creșterea radiațiilor este scurt, motiv pentru care, pastilele trebuie consumate imediat, pentru a-și face efectul. Din păcate, iodura de potasiu poate provoca afecțiuni grave la nivelul glandei tiroide, poate chiar mai periculoase decât efectele incidentului nuclear.

„Timpul este limitat de administrare şi în niciun caz nu trebuie luat preventiv, cum foarte multă lume crede. Unii cred că au şi început să ia. Nu are niciun fel de rost. Este foarte periculoasă utilizarea acestei substanţe fără recomandare medicală şi la persoane care chiar nu au nevoie, pentru că ea determină dezechilibre serioase la nivelul glandei tiroide şi lucrul ăsta este mult mai periculos decât orice altă expunere la un nivel de radiaţie rezultată în urma unui incident nuclear”, a mai transmis ministrul.

În concluzie, Alexandru Rafila dă asigurări cu privire la faptul că insituțiile competente vor face toate demersurile necesare pentru a asigura un stoc suficient de comprimate cu iod, pentru a se oferi populației în cazul în care un atac nuclear va fi inevitabil.

„Mi se pare că discutăm foarte mult despre acest subiect. Noi ne facem treaba, aşa cum ne-am făcut-o şi în pandemie, vom asigura împreună cu Agenţia Naţională a Rezervelor de Stat şi cu compania Antibiotice Iaşi o cantitate suficientă estimată de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Avem grijă să o distribuim iniţial la Direcţiile de Sănătate Publică, ulterior la primării”, a declarat Alexandru Rafila, luni seară, la România TV.