Alexandru Rafila, avertisment îngrijorător privind explozia infectărilor Covid-19: “Tulpina dominantă devine Omicron”
Ministrul Sănătății a vorbit, joi dimineață, despre situația Covid-19 actuală, având în vedere riscul ca tulpina Omicron să fie deja existentă în România. Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă privind rata mică de vaccinare a categoriilor de persoane vulnerabile, cât și o posibilă aglomerare a spitalelor.
“Noi acolo avem problema importantă”
În urma testării pozitive a trei sportivi repatriați din Africa de Sud, marți, profesorul Alexandru Rafila nu exclude sub nicio formă posibilitatea ca acești pacienți să fie infectați cu tulpina Omicron.
Potrivit medicului, secvențierea și depistarea acestei tulpini durează mai mult decât cea a variantelor anterioare, motiv pentru care, rezultatul analizelor se va afla peste câteva zile. În cadrul aceleiași intervenții, ministrul Sănătății atrage atenția asupra faptului că tulpina Omicron îi va lua locul tulpinii Delta în zonele unde numărul cazurilor cu această tulpină este în creștere.
“Secvențierea durează un pic mai mult decât un diagnostic molecular de rutină. Așteptăm rezultatele. Sigur că nu e exclus să fie și noua tulpină, pentru că, în mod evident, din zona din care vin persoanele respective încet, încet tulpina dominantă devine Omicron, în detrimentul tulpinii Delta”, a afirmat Alexandru Rafila, în această dimineață, la Antena3.
Ministrul Sănătății a dat asigurări că în această perioadă, Ministerul Sănătății va dezvolta serviciile ambulatorii, astfel încât, persoanele infectate să se poată trata din timp, pentru a preveni complicațiile și aglomerare spitalelor. De asemenea, medicul recomandă din toată inima ca persoanele vulnerabile să se vaccineze cât mai repede, această rată scăzută de imunizare reprezentând adevărata problemă în lupta cu virusul.
„Ne pregătim în primul rând prin dezvoltarea serviciilor ambulatorii și dezvoltarea capacității de testare, care să permită oamenilor să beneficieze de tratament înainte să apară complicațiile și să nu supra-aglomereze spitalele pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie să convingem oamenii să își vaccineze familiile, în primul rând persoanele vârstnice și cei cu boli cronice. Noi acolo avem problema importantă”, a transmis acesta.
Ce restricții vor fi introduse în contextul exploziei de infectări Omicron
În continuare, medicul a explicat că doar 30% dintre persoanele vârstnice sunt vaccinate, ceea ce reprezintă un procent minim față de alte state care au reușit să țină sub control pandemia.
“Avem doar 30% din populația cu vârsta de peste 70 de ani vaccinată, față de alte țări care au această categorie protejată în mod esențial și atunci cred că dacă vrem să avem sărbătorile în liniște trebuie să încurajăm oamenii în această lună să își vaccineze vârstnicii și persoanele cu boli cronice din familie”, a adăugat Rafila.
Întrebat dacă există în discuție carantinarea, în cazul în care infectările cu Omicron se vor înmulți, acesta a exclus această măsură, în lipsa unor date concrete: „Nu se pune problema în acest moment, pentru că nu există justificare nici măcar din punct de vedere epidemiologic”, a afirmat ministrul.