Alexandru Rafila, avertisment înfricoșător despre cel de-al treilea val al pandemiei de COVID-19. Ce îi așteaptă pe români

de: Rosu Ioana
17 11. 2020

Explozia cazurilor de COVID-19 îngrijorează autoritățile și le pune pe gânduri cu privire la ce poate fi mai rău. Medicul Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla, în cazul în care numărul îmbolnăvirilor nu scad.

Alexandru Rafila, despre măsurile luate de autorități

În contextul în care măsurile adoptate nu reușesc să înfrâneze cazurile de COVID-19, Alexandru Rafila avertizează cu privire la o nouă lovitură pentru români. Potrivit reprezentantului României la OMS, măsurile insuficiente sau nerespectarea regulilor de prevenție vor conduce inevitabil la o creștere și mai mare a cazurilor de noul coronavirus.

Președintele Societății de Microbiologie a dezvăluit că există deja țări care se confruntă cu valul al treilea al pandemiei, astfel că și România ar putea primi o asemenea lovitură în primăvara anului viitor.

Terapie Intensivă, umplută la capacitate maximă

„Noi acum ne găsim, ca să fiu și eu așa în trendul vremurilor, în valul 2. Am văzut că sunt deja țări cum e Japonia de exemplu unde apare al treilea val. Există întotdeauna decalaje între continente, între țări, care țin și de sistemele de sănătate cum sunt organizate.

Probabil că până la sfârșitul anului se va opri creșterea. Nu știu să vă spun cifre în momentul de față și nici nu vreau să fac speculații.

Însă este posibil ca după o perioadă de măsuri stricte care vor duce în mod sigur la scădere evidentă, spre primăvară, dacă nu o să reușim să administrăm suficient de mult vaccin, mai ales la categoriile de risc, să asistăm la o nouă creștere începând probabil cu luna februarie”, a dezvăluit profesorul Rafila, la Digi24.

În cât timp ne-am putea îndrepta către o viață normală

Reprezentantul României la OMS a oferit într-o notă pozitivă un termen în care românii ar putea reveni la o viață spre normal. Acesta vorbește despre o perioadă de un an, în condițile în care ar fi respectate toate măsurile de protecție,iar vaccinul ar fi făcut de un număr cât mai mare de oameni.

“Și atunci situația nu se rezolvă decât așa cum spun cele mai optimiste voci, decât într-un an de zile, dacă vom avea acces la vaccin și ne vom organiza suficient de bine încât să administrăm vaccinul și mai ales (…)

Dacă vom reuși să explicăm populației ce este un vaccin, ce conține el care sunt riscurile, dacă sunt riscuri, care sunt beneficiile încât oamenii să ia decizii informate. Este lucrul cel mai important: să nu forțăm niciodată lucrurile”, a spus prof. dr. Alexandru Rafila, potrivit digi24.ro.